sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kaalikääryleet

Minulla on jo pitkään tehnyt mieli kaalikääryleitä. Olen yrittänyt vältellä kääryleurakkaa, mutta nyt tuntuu, että kääryleet tulevat joka paikassa vastaan. Mulla ongelmana vaan on, etten ole koskaan itse tehnyt kaalikääryyleitä (mikä ei sinänsä ole ihme, sillä olen tullut kaalin ystäväksi vasta viime vuosina), vaan nauttinut aina joko ravintoloiden tai ystävien tarjoiluista.

Ennen ensimmäistä käärylekoitostani luin vinkkejä Hannan kääryleiltamista ja hain uskoa uusimmasta Kodin Kuvalehdestä, jossa kaalikääryleet oli osa Matkalla mestariksi -juttusarjaa. No en tiedä mestarista, mutta ihmeen hyvin kaalikääryleet onnistui myös ensikertalaiselta. Tosin Leon mielestä kääryleet oli kamalia, Luukas tykkäsi vain täytteestä, mutta meille aikuisille maistui koko setti perunoiden, kastikkeen ja puolukkahillon kera.

KAALIKÄÄRYLEET

iso kaali
vettä
suolaa

täyte:
½kg jauhelihaa
1dl puuroriisiä
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
1 dl ruokakermaa
½dl korppujauhoja
1tl suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
meiramia
siirappia

kastike:
paistolientä
(lihalientä tarvittaessa)
2 rkl vehnäjauhoja
mausteita tarvittaessa


Tee ensin täyte. Keitä riisi (tai ohrasuurimot) kypsiksi, kuullota sipuli pannulla, sekoita kaikki täyteainekset keskenään. Ohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.

Leikkaa kaalin kanta, keitä kaalia kokonaisena suolalla maustetussa vedessä. Anna kiehua noin 15 min. Irroita varovasti kaalista lehti kerrallaan, kuivaa lehti, ohenna tarvittaessa lehtiruotia. Laita täytettä pieni kasa (n.2rkl) keskelle lehteä, käännä pitkät sivut täytteen päälle ja rullaa kääröksi.


Nosta kääröt voideltuun uunivuokaan. Valuta kääryleille siirappia. Lisää pari voinokaretta tai valuta öljyä. Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa 1½ tuntia, kääntele välillä kahdella lusikalla ja valele keitinliemellä ja siirapilla.

Kun kääryleet näyttävät kypsiltä, kaada uunivuoan pohjalle kertynyttä paistolientä kattilaan. Lisää joukkoon tarvittaessa lihalientä. Sekoita joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, anna porista hetki miedolla lämmöllä, mausta kastike tarvittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...