sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Kakkuja, kakkuja

Juhlaviikot jatkuvat. Meillä on tosiaan 3/4 osaa perheestä syntynyt marras-joulukuun taitteessa ja niinpä parin viikon aikana juhlitaan yhteensä neljät juhlat. Viime viikonloppuna oli siis kuopuksen 4-vuotissynttärit ja tänään saapuvat sukulaiset, kummit ja muutamat ystävät juhlistamaan poikien yhteissynttäreitä (ja ehkä vähän allekirjoittaneenkin vanhenemista). Koska juhlakaluja on kolme, pitää olla kakkujakin. 8-vuotta täyttävä esikoinen halusi suklaakakun, ja ihanimman ohjeen löysin Canelian arkistoista. Poika teki itse koko kakun, mä vaan autoin mittaamisessa. (kuva ei tee kakulle, eikä varsinkaan sen herkulliselle täytteelle oikeutta)


VADELMA-SUKLAAKAKKU

Pohja:

3 munaa
2 dl sokeria
150 g voita
1 dl Flora Vanillaa
1 dl vadelmahilloa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
½ dl kiehuvaa vettä

Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu ja jäähdytetty voi, Flora Vanilla ja vadelmahillo. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos taikinaan. Kaada kulhoon lopuksi kiehuva vesi ja kääntele taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (minä käytin jälleen kerran halkaisijaltaan 24 cm:n kokoista vuokaa). Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan; jos aikaa on, voit antaa kakun levätä ja makujen tasaantua yön yli.

Täyte:

1½ dl Flora Vanillaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g pakastevadelmia

Vatkaa Vanilla vaahdoksi, makeuta sokereilla ja lisää joukkoon vielä hieman kohmeiset vadelmat. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan, levitä vadelmavaahto tasaisesti pohjakerrokselle ja nosta ylempi kakkukerros täytteen päälle. Siirrä kakku pariksi tunniksi jääkaappiin mehevöitymään.

Kuorrute:

100 g tummaa suklaata
50 g voita

Sulata paloiteltu suklaa ja voi varovasti mikrossa miedolla lämmöllä, sekoittele välillä. Levitä seos tasaisesti kakun päälle ja koristele.





Kuopus olisi halunut kerroskakun, jossa olisi hänen kuva ja kinuskista tehty tukka. Koska aika ja mielikuvitus loppui kesken, päädyin versioimaan isänpäiväkakkuamme. Pohjaksi murustin gluteiinittomia digestivekeksejä, vieraana kun on yksi keliaakikko. Ja itse kakun tein tällä kertaa pienempään vuokaan (halkaisija 22cm), jolloin kakusta tuli huomattavasti korkeampi. Koristeena vaahtokarkkismurffeja ja tähtikoristeita.





Minun kakkuni onkin sitten isäni käsialaa, vanhan ajan voileipäkakku. Tämä on ollut vuosi kaudet isäni bravuuri ja aina syntymäpäivien aikaan tilaan isältäni kinkkuvoileipäkakun. Ihanaa herkkua! Kuvassa näkyvät lisäksi juustokierretikut, jotka tuntuivat yksinkertaisuudessaan olevan kaikkien herkku.

JUUSTOKIERRETIKUT

Lehtitaikinalevyjä
Pirkan välimerentahnaa (tällä kertaa makuna tomaatti-cashew)
Polar- / Emmentalraastetta
Unikonsiemeniä

Anna taikinalevyjen sulaa. Voitele levyt molemmin puolin munalla, sen jälkeen sivele molemmille puolille tahnaa ja juustoraastetta, leikkaa levy pituussuunnassa neljään osaan, kierrä tankoja ja paina päät suppuun. Voitele vielä, ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista noin 200 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Vielä olisi yhdet juhlat juhlittavana, esikoisen kaverisynttärit on torstaina. Sen jälkeen voikin siirtyä tästä juhlaputkesta jouluvalmisteluihin.

1 kommentti:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...