perjantai 22. toukokuuta 2015

Lohi sähkösavustimella


Mä rakastan juuri savustettua kalaa ja yleensä sitä herkkua olen päässyt nauttimaan vain vanhempieni luona, savukala kun on isäni bravuureita. Viime viikonloppuna sain ihanan yllätyslahjan, kun isä oli ostanut mulle sähkösavustimen. Sitä piti heti päästä testaamaan ja viikolla nautittiinkin poikasten ja ystäväni kanssa ihanan kesäinen päivällinen. Savustetun lohen lisukkeeksi keitin uusia perunoita, tein ihanaa raputahnaa ja nopeaa vesimeloni-fetasalaattia. Ruoka syötiin ulkona, aurinko paistoi, tuntui jo ihan kesältä, mahtavaa!

LOHI SÄHKÖSAVUSTIMELLA

lohifile
karkeaa merisuolaa
leppäpuruja
sokeripaloja

Ripottele lohifileen pinnalle suolaa, kääri filee paperiin ja anna suolaantua jääkaapissa 1-2 tuntia. (Kalan suolauksesta on kaksi koulukuntaa, toiset suolaa etukäteen ja toisten mielestä savukala suolataan vasta savustamisen jälkeen. Mä noudatin mestarisavustaja-isäni oppeja, eli suolasin kalan etukäteen.) Suolaantumisen jälkeen pyyhi liika suola pois fileen pinnalta.

Laita savustimen alimmaiselle pellille reilu kourallinen leppälastuja ja  muutama sokeripala antamaan kalalle kauniin värin. Savustimen rasvapelti kannattaa peittää foliolla, sillä se helpottaa putsaamista. Kala laitetaan rasvapellin päälle ritilälle, sitten luukku kiiinni ja töpseli seinään.

Savustusaika riippuu kalan koosta ja savustimen tehosta. Mulla meni 1,5kg lohifileen savustamiseen noin 40 minuuttia. Kannattaa kuitenkin tehdä välitsekkejä (itse aloitin tarkkailun 20 min jälkeen), ettei kala mene liian kuivaksi.
 

7 kommenttia:

  1. Tuoretta savukalaa parempaa ei olekaan :) En ole sähkösavustinta koskaan kokeillut, mutta näyttää näppärältä laitteelta!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...