sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Sitruuna-rosmariinikana


Broileriruoat on viime vuosina ollut mulle tosi haastavia; kaupan laareissa tarjolla olevat marinointisuikaleet ei oikein puhuttele ja koko siipikarjatalouden eettisyys on hieman mietityttänyt. Nyt onneksi perusmarketeistakin alkaa löytyä vaihtoehtoja marinadimössöille ja surullisille kanoille, joten ehkä on aika viritellä broileriruokia takaisin rotaatioon. 

Lapsuudessa kokonainen broileri savipadassa (muistatteko sen savipadan, oliko sillä joku nimikin?) oli vakiosunnuntaiherkku, näin just sellaisen padan kirpparilla, ehkä siis sekin kasariklassikko meidän keittiössä jonain päivänä nähdään. Tällä kertaa kuitenkin kana oli paloina ja muhi uunissa koko aamupäivän, lisukkeeksi tein marokkoklangista kuskussalaattia, marokkolaista porkkanasalaattia, tsatsikia ja leipää. Toimi.
 

SITRUUNA-ROSMARIINIKANA

1 kg broilerin rintaleikkeitä ja koipireisiä
mustapippuria
suolaa
öljyä
6-8 valkosipulinkynttä
3 pientä punasipulia
2 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 rkl sokeria
1 l kanalientä
sitruunaa
tuoretta rosmariinia


Paloittele koipireidet: leikkaa koiven nivelestä terävällä veitsellä läpi ja leikkaa reiden keskikohdalta viilto kokonaan luun ympäri, paina veitsellä luun kohtaa voimalla niin luu napsahtaa poikki. Puolita rintaleikkeet pituussuuntaan. Ruskista broilerinpalat erissä pannulla, mausta suolalla ja pippurilla, laita vuokaan.

 Kuumenna tilkka öljyä, lisää silputtu sipuli, murskatut valkosipulinkynnet, inkivääriraaste, juustokumina ja kurkuma, paista hetki. Lisää kanaliemi ja sokeri, anna kiehua hetki. Kaada liemi vuokaan kanojen päälle (jos lihat ei peity, lisää vettä). Hauduta kannen alla190 asteisessa uunissa reilu tunti.

Lisää vuoan päälle lohkotut sitruunapalat ja rosmariinioksat, hauduta ilman kantta noin 20 min. Laita kansi takaisin päälle ja anna makujen vielä tekeytyä hetki. Nauti esim. couscoussalaatin kanssa (resepti täällä ja täällä).


11 kommenttia:

  1. Voi ei, muistan kyllä sen savipadan. Broileri sunnuntaisin oli herkkuruokaa, mutta kun se oli sitä samaa joka sunnuntai. Tuli vaihe ettei broileri enää kiinnostanut, mutta nykyään muistelen kaihoten mamman saviruukkubroileria ;) haen sen kohta lainaan ja elvytän muistoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mullakin samanlaiset muistot tuosta joka sunnuntaisesta padasta :) Mutta jotenkin nyt on alkanut pata viehättää, ehkä sellainen päätyy meidän keittiöönkin.

      Poista
  2. Meillä ei ollut savipataa, mutta aika usein sunnuntaisin oli broileripataa. Silloin muinoin ei ees tainnut saada kovin pitkälle paloiteltua kanaa, vaan pilkkomisesta oli suoriuduttava itse. :)
    Just viikonlopuksi kaavailin jotain pitkään haudutettavaa broiskua, mutten saanut sopivaa inspiraatiota, mut tässähän se olis, ens viikonloppuna sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just toi pilkkominen ja perkaaminen on mun lapsuusmuistoja kanaruuista, nykyskideillä on rintafileiden kanssa paljon iisimpää :) Muakin nyt jotenkin inspiroi tää boilerin opettelu, katsoin just ihanaa reseptiä kokonaisesta kanasta, ehkä sekin tulee jossain välissä toteutukseen.

      Poista
  3. Römertopf, ystäväni, Römertopf.

    VastaaPoista
  4. Hih, mäkin hommasin sellasen savipadan kirpparilta myös jokunen aika sitten. Oli onneksi ihan käyttämätön. Broilerista tehdyt uuniruoat on kyllä niin hyviä ja maukkaita ja tuo sitruuna antaa kivaa säväystä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jee, savipadoista tulee uusi hitti! Pitääkin seurata, mitä herkkuja savipadassa kokkaat :)

      Poista
  5. Kannattaisi opetella perusasiat kokkaamisesta ja eläimistä! Kana ei ole broileri!!!

    VastaaPoista
  6. Kannattaisi opetella perusasiat kokkaamisesta ja eläimistä! Kana ei ole broileri!!!

    VastaaPoista
  7. Kannattaisi opetella perusasiat kokkaamisesta ja eläimistä! Kana ei ole broileri!!!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...