keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Chiang Mai-nuudelikeitto

Hhhrrrr... Kylmä. Ja lisää pakkasta luvassa huomiseksi. Pakkaspäivän kylmyyteen ja uuden vuoden lupauksen toteuttamiseen (-5kg pois ennen Vietnamin matkaa) auttaa ihana Chiang Mai -nuudelikeitto, joka on lämmintä, kevyttä ja vie ihanasti ajatukset Thaimaan rannoille ja katukeittiöiden tuoksuihin.

CHIANG MAI - NUUDELIKEITTO (taas tällainen suurtalouskokkiannos, riittä 4-6 aikuiselle)

8dl kevyt kookosmaitoa
600g kanaa
6-8dl kanalientä
2-3rkl vihreää currytahnaa
1-2 tl kurkumajauhetta
6 rkl kalakastiketta
1½ rkl soijaa
limemehua
kevätsipulia
chiliä (lapsien kanssa korvaan usein chilin vaikka paprikalla)
korianteria
rasvattomia nuudeleita

Kiehauta 1/3 kookosmaidosta, keitä muutama minuutti koko ajan sekottaen. Lisää joukkoon currytahna ja kurkuma, sekoita ja hauduta hetki. Lisää paloiteltu broileri, kypsennä muutama minuutti koko ajan käännellen. Lisää loput kookosmaidosta, kanaliemi, kala- ja soijakastike. Mausta suolalla ja mustapippurilla. (Usein nakkaan tässä vaiheessa jo osan paprikoista ja kevätsipuleista sekaan.) Hauduta hiljalleen kymmenisen minuuttia, mausta lopuksi limemehulla ja korianterilla. Keitä nuudelit, annostele kulhoon ja nosta keittoa päälle. Tai kaada nuudelit suoraan keiton sekaan. Nauti! Tämä, kuten kaikki kaikki keitot, toimivat hyvin myös uudelleen lämmitettynä, loistavaa arkiruokaa siis!

5 kommenttia:

  1. Hei Laura! Keitto kuulostaa tosi hyvältä! Täytyypä tehdä puolitetulla määrällä lähiaikoina. Ihanaa kun joskus ruuat vaan saavat mielen jonnekin ihanan kaukaisiin kulttuureihin ja maihin...

    Tulipa tässä vaan mieleen että en tiedä olenko koskaan edes käyttänyt vihreää currytahnaa, punainen currytahna sen sijaan on meidän keittiössä kovasti käytetty tuote. Kuinka erilaisia nämä tahnat ovat maultaan? Jotenkin sellainen mielikuva on että vihreä olisi vähän miedompaa?

    VastaaPoista
  2. Hei Masu! Keitto on todella hyvää, suosittelen! Me tehtiin juuri jokunen aika sitten lasten kanssa makumatka Thaimaahan, valmistin lasten suosikkia cashewpähkinäkanaa ja tom kha kaita, ja sitten nautiskeltiin ruuista ja leikittiin olevamme Thaimaan auringon alla.

    Nämä mun annoskoot on tosiaan aika reiluja, me kun ollaan kaikki kovia syömään ja pöydän ääreen kerääntyy usein vielä ystäviäkin, niin nämä mun keitokset ovat suurtalouskokin luokkaa ;-)

    Voit toki korvata vihreän currytahnan punaisella, itse asiassa alkuperäisessä Chiang Mai-keitossa currytahna taitaakin olla punaista. Meillä on ollut kaikki tahnat käytössä: keltainen (kaikista miedoin), vihreä (tulisin) ja punainen, näiden käyttö jakautuu paljolti ruokalajien mukaan. Chiang Maissa tykkään eniten vihreästä, wokeissa keltaisesta ja erilaisissa padoissa ja kastikkeissa punaisesta. Mutta ei kai näiden käytöstä ole sen kummempaa etikettiä, mikä sattuu parhaiten ruokaan ja omaan suuhun sopimaan.

    Kävin juuri katsomassa sun tonnikala-ohjettasi, siinä käytit tuota punaista currytahnaa, täytyykin kokeilla, vaikutti herkulliselta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos selvityksestä Laura! Keltaiseen tahnaan en ole törmännytkään... Täytyypä ostaa tuo vihreä currytahnapurkki ja kokeilla josko tykkäisin siitä yhtä paljon kuin punaisesta! :)

    VastaaPoista
  4. Cashewpähkinäkanaan tulee himo, parhautta.

    VastaaPoista
  5. Ihanaa Satu, cashewpähkinäkana on todellakin parhautta, ohje löytyy täältä http://laurantahti.blogspot.com/2009/03/cashewpahkinakanaa.html

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...