lauantai 21. joulukuuta 2013

Marokkolainen porkkanasalaatti


Eilen juhlin uutta kotiani vaimojeni, eli parhaimpien ystävieni kanssa. Joulunalusviikko oli ollut kaikilla vähintään raskas ja tekikin hyvää unohtaa hetkeksi kaikki muu, juoda kuplajuomaa, syödä hyvin ja nauraa vatsa kipeäksi. Illan menussa suunnattiin Lähi-idän makumaailmaan, tarjolla oli hedelmäistä couscoussalaattia (resepti tulossa), tsatsikia, hummusta, oliiveja, erilaisia mausteisia leipiä, juustoja sekä tätä mausteista porkkanasalaattia. Vaikka hieman jännitin porkkanasalaatin makuja (just tyypillistä mulle tehdä juhliin jotain ensi kertaa), sai salaatti paljon kiitosta. Resepti pohjaa Bässholmen-blogin ohjeeseen, samaisesta blogista löytyy muuten paljon Marrakeshin makuja, joten kannattaa tsekata. Makujen puolesta porkkanasalaatti sopii vaikka joulupöytäänkin, tai lihan lisukkeeksi peruspäivälliselle.

MAROKKOLAINEN PORKKANASALAATTI

500g porkkanoita
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
2 tl jeeraa
1 tl kanelia
1 tl paprikaa
fetaa
suolaa
pippuria
reilusti tuoretta minttua
reilusti tuoretta korianteria

Pilko porkkanat suht ohuiksi tikuiksi, keitä al denteksi (varo ettei tule mössöä). Porkkanoiden kiehuessa sekoita tarjoiluastiassa oliiviöly, sitruunan mehu, puristetut valkosipulinkynnet ja sokeri. Sekoita joukkoon lämpimät porkkanat. Paista pannulla jeeraa, kanelia ja paprikaa hetki, lisää porkkanoiden joukkoon. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon murustettu feta ja silputut yrtit, mausta suolalla ja pippurilla.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kaneliset porkkanacupcakesit / Kanelinen porkkanakakku



Meillä on viime viikot taas vietetty juhlaviikkoja, kun koko kolmehenkinen pesue on  on täyttänyt vuosia. Pojat viettivät omat pirskeensä tahoillaan ystäviensä kesken ja viime viikonloppuna oli iso joukko ystäviä ja sukulaisia juhlistamassa meidän yhteissynttäreitä. Tällä kertaa juhlapöydässä tarjoiltiin isäni bravuuria voileipäkakkua, nyhtöpossuleipiä, pekoniquiecheja, key west lime pietarockyroadia, äitini ihania herrasväenleipiä sekä näitä porkkanacupcakeja.



Olin ihan stressissä leipomisten suhteen, mä kun en tunnetusti ole mikään jauhopeukalo. Piti keksiä jotain hyvää, helppoa ja etukäteen valmistettavaa. No porkkanakakusta tykätään kaikki kolme, näiden leipominen ei vaadi suuria taitoja ja cupcaket pystyi tekemään jo edellisenä päivänä (vielä eilen mussutin iltapalaksi yhden cupcaken, maku vaan on parantunut muutaman päivän kylmässä olon jälkeen :)). Reseptin löysin Suklaapandan keittiössä - blogista ja isolle juhlaporukalle tein cupcakeja nelinkertaisen annoksen. Mausteet tekivät cupcakeihin hauskan, vähän jouluisen twistin ja lopputulos oli muutenkin mitä mainioin.

KANELISET PORKKANACUPCAKESIT / KANELINEN PORKKANAKAKKU
(12 cupcakesia / kakku)

taikina:
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½-1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl inkivääriä
1/8 tl jauhettua neilikkaa
½ tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
n. 3 porkkanaa, 3 dl hienoa raastetta
1 3/4 dl sokeria
3/5 dl muscovadosokeria
2 kananmunaa
1 3/4 dl rypsiöljyä

kuorrute:
200g tuorejuustoa, huoneenlämpöistä
100g voita, huoneenlämpöistä
5-7 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
(muskottipähkinää)
1 tl sitruunamehua (tai oman maun mukaan)

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään, laita sivuun. Vatkaa sähkövatkaimella sokeria, muscovadosokeria ja kananmunia, niin että ne sekoittuvat hyvin. Lisää rypsiöljy vähän kerrallaan, vatkaa koko ajan kunnes taikina on tasaista. Lisää hieno porkkanaraaste ja siivilöi kuivat ainekset sekaan. Sekoita lastalla tasaiseksi taikinaksi.

Lämmitä uuni 175 C. Pue muffinssipelti vuoilla. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista keskellä uunia 18-20 minuuttia. Mikäli teet yhden kakun n. 30 min, kokeile kypsyys puutikulla, tikun pitää tulla puhtaana ulos. Anna jäähtyä ritilällä.

Tee kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto ja voi kunnes täysin sekoittuneet. Siivilöi tomusokeri joukkoon vähän kerrallaan, vatkaa koko ajan. Lisää myös loput ainekset. Maista. Pursota cupcakesejen päälle ja laita jääkaappiin tarjoiluun asti.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...