maanantai 15. helmikuuta 2010

Tom kha kai, kanakookoskeitto

Itse asiassa tän blogauksen otsikko voisi olla maailman parasta pikaruokaa. Sillä sitä tää tom kha kai, tuttavallisesti tomppa, on. Tän keiton juju piilee maustetahnassa, jota muiden maustetahnojen kanssa raahaan purkkitolkulla Vi Voanista (Hämeenkadulla, Helsingin paras etninen kauppa). Ja kun omistaa tahnan, on keitto superhelppo ja nopea valmistaa. Ja ainekset juoksee vaikka lähialepasta. Maku on mitä mahtavin, samoin keittiön täyttävät tuoksut, tällä voisi elää. Parhautta, sanon minä.

TOM KHA KAI, KANAKOOKOSKEITTO

1 prk kookosmaitoa
2-4 rkl tom kha kai -tahnaa
400 g maustamatonta broikkua
2 dl vettä
tomaatteja
herkkusieniä
kevätsipulia
kalakastiketta
limemehua

Kuumenna puoli purkkia kookosmaitoa kattilassa. Sekoita joukkoon maustetahna, anna poriste hetki ja nakkaa joukkoon broikkupalat. Anna kiehua niin kauan, kunnes kanat ovat miltei kypsiä. Lisää sekaan vesi ja keitä kana kypsäksi. Lisää loput kookosmaidosta, tomaatit, herkkarit ja kevätsipulit, keitä hetki ja mausta limemehulla ja kalakastikkeella. Koristele korianterilla ja nauti jasmiiniriisin kanssa.


Näiden ihanien tuoksujen ja makujen myötä toivotan kaikille ihanaa helmikuun jatkoa, liukkaita laskiaisia ja aurinkoisia pakkaspäiviä. Täällä pakataan varvassandaaleja ja hellemekkoja, pian ollaan Aasian auringon alla ryystämässä ihan aitoa tomppaa. Aikomuksena on suunnata myös kokkikurssille, siitä ja muista matkaherkuista luvassa rapsaa jahka palaan. Aurinkoa armaat!

lauantai 13. helmikuuta 2010

Lindströmin mureke


Ostin joku aika sitten lapsille lindströmin pihvejä ja maistettua niitä itsekin innostuin aiheesta. Törmäsin muutamaan erilaiseen murekeohjeeseen ja niinpä soveltelin niistä omanlaiseni Lindströmin murekkeen. Kuva on varsin kökkö, mutta ruoka oli oikein jees. Raaka peruna toi ihanaa rouheutta, mutta sipulipaloista en niin tykännyt. Ensi kerralla taidankin korvata sipulin sipulikeittopussilla. Mutta siis makoisaa oli, tietenkin kun piilossa oli kasapäin vuohenjuustoa ;)


LINDSTRÖMIN MUREKE

800 g jauhelihaa
2 raakaa perunaa raastettuna
3-4 kypsää punajuurta tai etikkapunajuurta raastettuna
1 iso sipuli silputtuna
2 munaa
2 tl suolaa
musta- tai valkopippuria
vuohenjuustoa

Raasta perunat ja punajuuret, sekoita kaikki ainekset murekeseokseksi. Ota puolet seoksesta, muotoile uunivuokaan pitkänomainen laatta, murustele siihen reilusti vuohenjuustoa. Tee lopusta mureketaikinasta kansi, sivele sivut tiukasti yhteen, ettei juusto tursu kypsyessä ulos ja paista mureketta 200-asteisessa uunissa tunnin verran. Tarjoa perunamuusin kera.

torstai 4. helmikuuta 2010

Vuohenjuustopasta


Joihin ruokiin liittyy paljon fiilismuistoja. Tää vuohenjuustopasta on yksi niistä (sori hätäinen kuva, mutta tunnelma pöydän ääressä oli vähintäänkin hektinen). Reseptin olen kehitellyt Tallinnassa sijaitsevan Pegasus-ravintolan ihanasta lounaspastasta, jonka nautin eräänä kirpeän kuulaana syysaurinkopäivänä, odottavana ja onnellisena, juuri täydellistä hetkeä eläen. Sen jälkeen olen tehnyt tätä pastaa monesti, muun muassa vieraillessani ystäväni Marfan luona katsomassa hänen pienen pientä esikoistaan, ainekset nappasin kiireessä naapurikaupasta ja ruokin vastasynnyttäneen äidin onnelliseksi. Silloinkin taisi aurinko paistaa.

Pastaa on nautittu myös lohturuokana harmituksessa, aamuyöllä juhlista kotiutuessa semikylmänä suoraan kattilasta sekä lasten kanssa arjen kiireen keskellä sen kummempia fiilistelemättä. Tänään tein pastaa juhlistaakseni ihania ystäviä, niin omiani kuin poikieni. Pöydän ääreen kokoontuikin kaiken kaikkiaan kuusi poikaa (ikähaarukalla 3-10v) ja siamilainen siskoni. Vaikka ulkona olikin pimeää, musta tuntui, että taas paistoi aurinko.

VUOHENJUUSTOPASTA

sipuli
½ prk aurinkokuivattuja tomaatteja paloina
1 pkt kirsikkatomaatteja
1 prk pestoa
pötkö vuohenjuustoa
ruukku basilikaa
1 pss rusettipastaa

Kuullota sipuli pannulla, nakkaa sekaan aurinkokuivatut tomaatit ja puolitetut kirsikkatomaatit, paista hetken aikaan. Sekoita keitetyn pastan sekaan purkki pestoa, paloiteltu vuohenjuusto, silputtu basilika sekä sipuli-aurinkokuivattutomaatti-mössö. Sekoita hyvin, raasta herkkuparmesania päälle ja nauti rakkaudella!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...