keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Nopea rapupasta


Pasta on pikaruokien aatelia. Varsinkin, jos sen tekee ravuista. Tällä kertaa mukaan päätyi chiliä, valkosipulia, tomaatteja, rucolaa ja limeä. Sekä Lidlistä löytynyttä kirjavaa simpukankuoripastaa. Superhelppoa ja niin hyvää.

NOPEA RAPUPASTA

pastaa
3 valkosipulinkynttä
1-2 punaista chiliä 
voita
oliiviöljyä
isoja jättikatkarapuja
kirsikkatomaatteja
rucolaa
lime

Keitä pasta ohjeen mukaan. Poista chilistä siemenet, pilko se ja valkosipulinkynnet pieneksi. Kuumenna nokare voita ja loraus oliiviöljyä pannussa, paista chili-valkosipulisilppua siinä hetki. Raasta joukkoon limen kuori. Lisää joukkoon kuoritut ravut, paista niin, että ravut alkavat punertua. Pilko tomaatit ja lisää ne joukkoon. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu. Sekoittele pastan joukkoon rucola ja rapu-chili-tomaattiseos, raasta pinnalle hyvää parmesania ja nauti.



maanantai 25. tammikuuta 2016

Halloumi-tomaattipasta


Joskus hävikistä syntyy yllättäviä herkkuja. Tämän totesin viime viikolla, kun tulin ihan liian pitkäksi venyneen päivän jälkeen himaan kiljuvassa nälässä enkä tietenkään ollut ehtinyt käydä kaupassa. Tutkin kaappien tarjoomaa ja löysin muutaman avokadon, palan halloumia, kirsikkaluumutomaatteja ja rucolaa. Niistä lähti rakentumaan pikainen pasta, joka yllätti herkullisuudellaan. Halloumin suolaisuus, sitruunaöljyn kirpeys, avokadon pehmeys yhdistettynä tomaatin ja rucolan raikkauteen olivat täydellinen combo pitkän työpäivän jälkeen. Ja nopea valmistusaika oli siinä nälkätilanteessa enemmän kuin plussaa :)

HALLOUMI-TOMAATTIPASTA

kirsikkaluumutomaatteja
rucolaa
avokadoa
halloumia
sitruunaöljyä
suolaa
mustapippuria
spaghettia 

Keitä spaghetti tai muu kaapista löytynyt pasta. Pilko sillä aikaa valmiiksi tomaatit ja avokadot. Paloittele halloumi kuutioiksi ja paista pannulla. Sekoita keitetty spaghetti, tomaatit, avokadot ja halloumikuutiot. Silppua joukkoon rucolaa . Mausta suolalla, pippurilla ja reilulla lorauksella sitruunaöljyä.


tiistai 5. tammikuuta 2016

Tallinnan ravintolat: Ribe & Fabrik


Monet teistä tietävät mun luuhaavan lahden toisella puolella suhteellisen tiuhaan ja retkien saldoa on näkynyt välillä täällä bloginkin puolella (Tähden katuruokatipsit Tallinnaan löytyvät täältä, vinkit ravintoloihin ja kirppareihin täältä, vanhemmat ravintolavinkit täältä). Kiireinen syksy on verottanut vierailujani etelänkaupunkiin, mutta ennen joulua järjestin itselleni muutaman päivän miniloman ja hyppäsin lahden taa vievään lauttaan (retken saldoa löytyy myös Tähden instagramista).  

Kuten aiemminkin on todettu, Tallinna on pullollaan hyviä ravintoloita ja uusia pompsuu ilmoille koko ajan. Mulle suurin ongelma onkin mahduttaa kaikki halutut mestat parin päivän visiittiin; vanhoissa suosikeissa kun olisi aina kiva käydä, mutta uusiakin tekisi mieli kokeilla. Tällä kertaa valinnanvaikeutta helpotti Ribestä saapunut viesti, jossa he kutsuivat testaamaan heidän uusitun menunsa, yksi dinnerivalinta oli siis selkeä.


Ribe on vuosia keikkunut Viron 50 parasta ravintolaa -listauksen kärkipäässä, eikä suotta (tästä vuodesta eteenpäin ravintoloita ei enää listata samaan tapaan, vaan ne löytyvät eri kategorioissa Eesti Maitsed -sivustolta ). Uusittu menu jatkoi samaa linjaa ja osuvat viinivalinnat vain täydensivät taivaallista makukokemusta. Osaavan keittiön lisäksi Riben ehdoton vahvuus on myös loistava palvelu, ruuat saapuivat pöytään juuri oikeassa rytmissä ja pöydässä sopivin väliajoin piipahtanut tarjoilija tuntui oikeasti olevan innoissaan niin duunistaan kuin pöytiin kantamista ruuistakin.


Riben maistelumenun suosikiksi nousi ehdottomasti Saarenmaan peura, joka oli parasta lihaa, mitä olen hetkeen syönyt. Kukkakaalitryffelikeitto ja ihanan jäähileinen sellerigranita olivat myös taivaallisia. Jälkkäriksi saapunut tuhti suklaafondant jäi sen sijaan osittain syömättä, ei todellakaan maun vuoksi, vaan enemmänkin aiemmin pöytään kannettujen isojen ja herkullisten annosten. Parin tunnin dinnerin saldo oli kaikkinensa mitä parhain; hyvän palvelun, ihanien viinien ja loistavan ruuan combo osoitti jälleen voimansa.




Toinen testauslistalla keikkunut ravintola oli Fabrik, jota myös tiuhaan Tallinnassa vieraileva Nata oli hehkuttanut. Mun ikisuosikkeihin on kuulunut Gaijinin porkbunit (mitkä on nyt poistettu listalta, iso buu) ja kun Nata kertoi samantyyppisiä baoja tarjoiltavan Fabrikin lounaslistalla jättikokoisina, oli lähtöpäivän lounasvalinta selvä. Ikävä kyllä baot olivat jo päässeet siltä päivältä loppumaan, mutta herkullinen ramenkeitto pelasti tilanteen. Hyvää ruokaa, lasi viiniä, leppoisa ravintola ja loistavaa seuraa; en juuri keksi parempaa tapaa viettää kaunista talvipäivää. Fabrikin iltamenu on myös saanut suitsutusta (pöytävaraus kuulemma ehdoton), joten paikkaan tulee varmasti palattua niin lounasaikaan syömään jättibao kuin testaamaan dinnerivalikoimaa.


Sekä Ribe että Fabrik nousivat molemmat suosikkiravintoloideni joukkoon, joten tulevilla Tallinnan visiiteillä on taas kaksi uutta vakiopaikkaa. Ja vielä jäi monta paikkaa testauslistalle, kärkipäässä keikkuu kovasti kehuttu Art Priori, Noan porukan uusin ravintola Tuljak ja edelleen testaamatta oleva Umami, eikä listalle näy loppua. Onneksi Tallinna on niin lähellä.

maanantai 14. joulukuuta 2015

Tomaattinen lihapata


Viime postauksessa kuukausi sitten huokailin syksyn kiireitä ja sairasteluja ja sama meno tuntuu jatkuvan edelleen, voi huhhuh.. Onneksi tän pimeyden keskellä on ollut kivojakin juttuja; on juhlittu meidän yhteissynttäreitä (niiden tarjoilupostaukset odottavat), syöty ihanissa ravintoloissa (niistäkin tulossa juttua) ja suunniteltu uutta kotia. 

Jatkuva pimeys ja yleinen hulina näkyy keittiössä edelleen voimaruokien voittokulkuna, kylmät ja kepeät herkut on väistyneet porisevien patojen tieltä. Tällä kertaa tein klassista naudansuikalepataa, josta saa arkiruokaversion, kun poristelee sen edellisiltana valmiiksi (pataruoka on musta parhaimmillaan yleensä seuraavana päivänä). Ja kun resepti sisältää niin voita kuin smetanaakin, on varmaan turha mainita, että hyvää tuli :)


TOMAATTINEN LIHAPATA

500- 600 g naudan suikalepaistia
2 sipulia
1 paprikaa
700-800g yrttimaustettua tomaattimurskaa
2 dl smetanaa
3 lihaliemikuutiota
2 rkl hunajaa
1 rkl soijaa
mustapippuria
maustekurkkua
1 rasia kirsikkatomaatteja
lehtipersiljaa

Ota liha huoneenlämpöön tunniksi. Ruskista lihasuikaleet kasarissa voi-öljyseoksessa. Lisää joukkoon paloiteltu sipuli ja paprika, paista hetki. Lisää tomaattimurska ja lihaliemikuutiot, vähennä lämpöä ja anna porista kannen alla puolisen tuntia. Mausta hunajalla, soijalla ja mustapippurilla, jatka hauduttamista vielä hetki. Lisää paloiteltu suolakurkku, kokonaiset kirsikkatomaatit sekä smetana. Hauduta vielä hetki. Silppua päälle lehtipersiljaa (ja nokare smetanaa). Tarjoa riisin kanssa.

torstai 19. marraskuuta 2015

Sitruunakanapasta eli pollo limonello



Huh, mikä syksy... Mä olen sairastanut viikko tolkulla ja muutenkin tuntuu, että aika on mennyt ihan sumussa ja koko elämä on jäänyt rästiin, myös tämä blogi. Kiire, väsymys ja kaiken kaoottisuus on saanut palamaan perusasioiden äärelle, keittiössäkin. Erilaiset voimaruuat ja klassikot ovat olleet kovassa rotaatiossa, ja mikä siinä, harmaa syksy kaipaakin juuri lohturuokia. 
 
Tämä Ysibaarin klassikosta muokattu Pollo Limonello on suosikkilohturuokani jo vuosien takaa ja vasta nyt havahduin, ettei sitä ole koskaan tänne kirjattu. Nyt siis marraskuun mordoria piristämään nopea ja törkeän hyvä sitruunakanapasta, jossa yhdistyy loistavasti kermainen pehmeys ja sitruunan raikkaus. Kannattaa siis kokeilla!


SITRUUNAKANAPASTA / POLLO LIMONELLO
400g broilerin rintafileetä
voita
1 sipuli
cayennepippuria
2-3 dl kuohukerma
1 rkl kanafondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 murskattua valkosipulinkynttä
2 tl raastettua inkivääriä
1 sitruuna
2 rkl hunajaa
2 dl turkkilaista jogurttia 
suolaa
spaghettia
parmesania tai pecorinoa
tuoreita yrttejä (basilika, korianteri, lehtipersilja)

Leikkaa broileri paloiksi ja ruskista ne voissa. Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja cayennepippuri, kuullota. Sekoita joukkoon kerma ja kanafondi. Anna kastikkeen kypsyä hetki. Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu, raastettu sitruunan kuori ja hunaja. Anna porista pienellä lämmöllä hetken aikaa. Lisää lopuksi jogurtti ja suolaa maun mukaan, kuumenna, mutta älä anna kiehahtaa. Sekoita kastike spaghetin joukkoon, raasta juustoa pinnalle, mausta yrteillä ja nauti!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...