tiistai 5. tammikuuta 2016

Tallinnan ravintolat: Ribe & Fabrik


Monet teistä tietävät mun luuhaavan lahden toisella puolella suhteellisen tiuhaan ja retkien saldoa on näkynyt välillä täällä bloginkin puolella (Tähden katuruokatipsit Tallinnaan löytyvät täältä, vinkit ravintoloihin ja kirppareihin täältä, vanhemmat ravintolavinkit täältä). Kiireinen syksy on verottanut vierailujani etelänkaupunkiin, mutta ennen joulua järjestin itselleni muutaman päivän miniloman ja hyppäsin lahden taa vievään lauttaan (retken saldoa löytyy myös Tähden instagramista).  

Kuten aiemminkin on todettu, Tallinna on pullollaan hyviä ravintoloita ja uusia pompsuu ilmoille koko ajan. Mulle suurin ongelma onkin mahduttaa kaikki halutut mestat parin päivän visiittiin; vanhoissa suosikeissa kun olisi aina kiva käydä, mutta uusiakin tekisi mieli kokeilla. Tällä kertaa valinnanvaikeutta helpotti Ribestä saapunut viesti, jossa he kutsuivat testaamaan heidän uusitun menunsa, yksi dinnerivalinta oli siis selkeä.


Ribe on vuosia keikkunut Viron 50 parasta ravintolaa -listauksen kärkipäässä, eikä suotta (tästä vuodesta eteenpäin ravintoloita ei enää listata samaan tapaan, vaan ne löytyvät eri kategorioissa Eesti Maitsed -sivustolta ). Uusittu menu jatkoi samaa linjaa ja osuvat viinivalinnat vain täydensivät taivaallista makukokemusta. Osaavan keittiön lisäksi Riben ehdoton vahvuus on myös loistava palvelu, ruuat saapuivat pöytään juuri oikeassa rytmissä ja pöydässä sopivin väliajoin piipahtanut tarjoilija tuntui oikeasti olevan innoissaan niin duunistaan kuin pöytiin kantamista ruuistakin.


Riben maistelumenun suosikiksi nousi ehdottomasti Saarenmaan peura, joka oli parasta lihaa, mitä olen hetkeen syönyt. Kukkakaalitryffelikeitto ja ihanan jäähileinen sellerigranita olivat myös taivaallisia. Jälkkäriksi saapunut tuhti suklaafondant jäi sen sijaan osittain syömättä, ei todellakaan maun vuoksi, vaan enemmänkin aiemmin pöytään kannettujen isojen ja herkullisten annosten. Parin tunnin dinnerin saldo oli kaikkinensa mitä parhain; hyvän palvelun, ihanien viinien ja loistavan ruuan combo osoitti jälleen voimansa.
Toinen testauslistalla keikkunut ravintola oli Fabrik, jota myös tiuhaan Tallinnassa vieraileva Nata oli hehkuttanut. Mun ikisuosikkeihin on kuulunut Gaijinin porkbunit (mitkä on nyt poistettu listalta, iso buu) ja kun Nata kertoi samantyyppisiä baoja tarjoiltavan Fabrikin lounaslistalla jättikokoisina, oli lähtöpäivän lounasvalinta selvä. Ikävä kyllä baot olivat jo päässeet siltä päivältä loppumaan, mutta herkullinen ramenkeitto pelasti tilanteen. Hyvää ruokaa, lasi viiniä, leppoisa ravintola ja loistavaa seuraa; en juuri keksi parempaa tapaa viettää kaunista talvipäivää. Fabrikin iltamenu on myös saanut suitsutusta (pöytävaraus kuulemma ehdoton), joten paikkaan tulee varmasti palattua niin lounasaikaan syömään jättibao kuin testaamaan dinnerivalikoimaa.


Sekä Ribe että Fabrik nousivat molemmat suosikkiravintoloideni joukkoon, joten tulevilla Tallinnan visiiteillä on taas kaksi uutta vakiopaikkaa. Ja vielä jäi monta paikkaa testauslistalle, kärkipäässä keikkuu kovasti kehuttu Art Priori, Noan porukan uusin ravintola Tuljak ja edelleen testaamatta oleva Umami, eikä listalle näy loppua. Onneksi Tallinna on niin lähellä.

2 kommenttia:

  1. Kävin tänään testaamassa Fabrikin suosituksesi perusteella. Ihana!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Itsekin haaveilen uudesta Fabrikin visiitistä :)

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...