perjantai 5. lokakuuta 2012

Makeileva puolukkapiiras



Oon varmaan miljoonasti maininnut, etten ole mikään leipoja, mun keskittymiskyky kun ei jotenkin riitä tarkkaan mittailuun, vaivaamiseen ja odotteluun. Kuitenkin oon tunnetusti suuri herkkujen ystävä ja siksi haluaisinkin oppia jotain mun tyyliin sopivia (eli nopeita ja suurpiirteisiä) leipomusohjeita. Tämän vuoksi otinkin Ruoka.fin Keittokirjat testissä - blogin koelukuun Kinuskikissan uuden leivontakirjan, Kinuskissa kun on tunnettu ihanista herkuistaan ja selkeistä ohjeistaan.

Kinuskikissan ohjeita fiilistellessäni sain ihanan yllätystervehdyksen Saimaalta, kun ystäväni Satu seisoi ovellani mukanaan ämpärillinen äitinsä minulle lähettämiä puolukoita (suurkiitos Seija ihanasta yllätyksestä, Saimaan herkuilla pärjätään läpi pitkän talven!). Niinpä ensimmäisenä kirjasta kokeiluun meni makeileva puolukkapiiras, jossa yhdistyy täydellisesti kirpeä marja, makea kinuski ja kahvilla maustettu kerma. Ihan parhautta.

MAKEILEVA PUOLUKKAPIIRAS

pohja:
200g digestivekeksejä (itse vaihdoin ne kaurakekseihin)¨
100g voita / margariinia

täyte:
1 tlk (397g) kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl cappucino-pikakahvijauhetta
3 dl puolukoita

Keitä kondensoitu maito toffeeksi (kondensoitua maitoa löytää isommista marketeista ja etnisistä putiikeista). Irrota säilyketölkistä etiketti (ja liima! mä onnistuin sotkemaan yhden kattilan tässä keittoprojektissa) ja laita purkki avaamattomana kattilaan kiehuvaan veteen noin kahdeksi tunniksi. Pidä huoli, että purkki on koko ajan veden peitossa, eli lisää vettä tarvittaessa. Veden pitää selvästi kiehua, mutta kiehumisen ei tarvitse olla voimakasta. (huom! kondensoidun maidon voi keittää kinuskiksi jo hyvissä ajoin ja säilyttää avaamatonta purkkia jääkaapissa, purkki säilyy päiväyksen mukaan, vaikka olisikin keitetty kinuskiksi)

Vuora irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan alareunoihin hieman öljyä, ettei piiras tartu kiinni. Hienonna keksit murusiksi ja sekoita ne rasvan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja anna kovettua hetki jääkaapissa.

Levitä toffee pohjan päälle (äitini vinkkasi käyttämään lusikkaa kuumassa vedessä aina väliajoin, jottei toffee tartu kiinni ja revi pohjaa). Mittaa kulhoon kerma, vaniljasokeri ja kahvijauhe. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä toffeen päälle. Ripottele puolukat pinnalle, irrota vuoan reunus ja siirrä piiras vadille.Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...