keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Tähden katuruokavinkit Tallinnaan


Joku saattoi Instagramista huomatakin, että olin viime viikonloppuna poikasten kanssa minilomalla rakkaassa etelänkaupungissani. Samaan aikaan kun Suomessa juhlittiin juhannusta mökkimaisemissa kylmyydessä ja sateessa, me vietimme pitkää kaupunkiviikonloppua aurinkoisessa Tallinnassa, ei yhtään pöllömpää. Virossa (kuten valtaosassa muuta Eurooppaa) juhannusta vietetään tänään, joten kaupungissa oli normiarki ja peruskesäkuhina. Pientä tapahtumaa ja pop-upia oli joka kulmassa, muutenkin ihanan eloisa meininki tulvi ilmassa, niinpä muutaman päivän miniloma tuntui ihan oikealta lomalta.


Tällä kertaa retkemme ruoka-anti painottui hyvin pitkälle katuruokaan, joka viimein on rantautunut isosti myös lahden toiselle puolen. Viikkoa ennen vierailuamme Telliskiven Loomelinnakissa oli vietetty ensimmäistä kertaa Tallinnas Tanävatoidufestivaleja eli Tallinnan Katuruokafestareita, jotka ainakin näin virtuaalisesti seurattuna vaikuttivat tosi mielenkiintoisilta (mestoilla oli myös muutamia suomalaisia katukeittiöitä, hauskaa!).


Retkemme ensimmäinen ruokaetappi oli Hotokas, joka on hodareihin erikoistunut pieni ravintola Toompuiesteella. Osa listasta näkyykin kuvassa, meillä meni testaukseen Guacamole dog, tuhti pekonia ja munaa sisältänyt Hommik sekä Pizza dog. Kupeeseen otettiin taivaallisen hyviä maalaisranuja (joiden kanssa tuli majoneesi-sweetchili-sekoitus, ihan mahtava combo!) sekä juustonachoja. Huhhuh, astetta kovempi iltapala :) Vahva suositus siis Hotokakselle, jos haluatte testata ykköshyviä hodareita. Samassa puutalokorttelissa on muuten myös Kuldmokk ja Pööbel, molemmat käymisen arvoisia nekin.


Tallinnan parhaasta burgermestasta käydään vääntöä ja mielipiteitä on varmasti yhtä paljon kuin syöjiäkin. Me valittiin kohteeksi paljon hypetetty Estonian Burger Factory.  Tilaukseen lähti punajuuri-vuohenjuustoburgeri (uuh, ihan taivas!), savupekoniburgeri, bbq-burgeri sekä ranuja juustolla ja ilman. Ranskalaiset hävisivät Hotokaksen vastaaville, mutta burgerit pelastivat kyllä koko setin. Ja taas kerran huhhuh näitä annoskokoja, burgerista todella riitti isompaankin nälkään. Kuten sanottua, burgermestoja kaupungissa riittää, paljon kehuja ovat saaneet mm. Dereku, Burger Box, Diner, Uulits,..


Katuruoaksi Virossa lasketaan myös letut eli pannkookid, joita on tarjolla useassa mestassa sekä suolaisilla että makeilla täytteillä (mun suosikkilettumesta on ehdottomasti vanhassa kaupungissa sijaitseva Kompressor). Myös sushi on vallannut etelänkaupungin ja mestoja on joka kadunkulmassa (kannattaa testata pelkästään miljöön vuoksi animehenkinen Sushi Cat). Kaupungilla liikkuessa kannattaa myös spotata ruokarekkoja  ( esim. Food & Mood, Bueno Gourmet, Food@ttack, Hungry Karl) ja pop-up kohvikeja.

Vaikka neljä päivää mussutettiinkin ihan täysillä, paljon jäi vielä syömättä. Seuraavana testauslistalla on ainakin satamassa sijaitseva, falafeleistaan kehuja saanut Papa Joe (iisi vaihtari ottaa evääksi laivamatkalle kurjien lauttasafkojen sijaan), Telliskivi Loomelinnakin uusin tulokas Foody Allen sekä hyväntuulinen vegemesta Mamo. Ja miljoona muuta. Tuntuu, että kaupunkiin pompsii uusia ravintoloita siihen tahtiin, että perässä ei meinaa pysyä. Ja koska aina välillä olisi kiva käydä omissa suosikeissa uudestaankin, ei aika tunnu riittävän mitenkään. Onneksi Tallinna on lähellä ja siellä voi piipahtaa vaikka vaan päiväretkellä, jonka aikana ehtii nauttia hyvän lounaan ja kiertää parit kirppikset :) Liikkumiseen kannattaa muuten käyttää julkisia (hyvä reittikartta löytyy täältä), matkakortteja saa ostettua esim. R-kioskeista ja niihin voi ladata arvoa tarpeen mukaan. Taksit hoituu parhaiten Taxifyn kautta ja Uber toimii myös Tallinnassakin, suositus sille.


Ja koska syömisen lisäksi mun vakiorituaaleihin Tallinnassa kuuluu kirppiskierrokset, niin laitetaan vielä muutama tärppi niistäkin. Telliskiven Loomelinnakissa on kirppis joka lauantai (vastaa ehkä meillä Kellohallin tai Hietsun kirppiksen meininkiä), Paavli Kaltsukas (kuva alla) on jättimäinen kierrätyskeskus, jossa vaatteet on väri- ja kokojärjestyksessä ja tarjonta todella huima. Rautatieaseman Jaama Turgilta tekee löytöjä ja keskustan second handeista voi löytää todella mageita vintagejuttuja. Hyvä listaus Tallinnan kirpputoreista löytyy täältä (tosin mestat vaihtuu sitä tahtia, että kannattaa aina tarkistaa viimeisin tilanne fb-sivuilta tai netistä).


Oioi, neljä päivää hujahti taas hetkessä.. Uusia etelänmatkoja on jo kesäksi suunnitteilla, erityisesti kiinnostaisi tsekata Narvan seutua,  josta olen kuullut paljon kehuja. Ja tietenkin Pärnuun rannalle on päästävä ainakin kerran kesässä. Jos sä olet matkaamassa lahden toiselle puolen, niin tsekkaa aiemmat Tallinnan vinkkini ravintoloihin ja kirppareihin täältä ja edelliset ravintolavinkkini täältä. Myös Pärnuun löytyy tipsejä, tosin parin vuoden takaa. Ja jaathan omat Viron suosikkisi myös kommenteissa :)




tiistai 16. kesäkuuta 2015

Paistettu ananasriisi


Mittarissa on 12 astetta ja tällä viikolla on juhannus. Ei hyvä. Haluan aurinkoa ja lämpöä, kesää. Äääh. (Ja tähän sellainen taaperoikäisen itkupotkukiukku) Helleaaltoa odotellessa tropiikki pitää etsiä keittiöstä, tällä kertaa aurinko löytyi ylläriylläri Aasiasta ja thaikeittiön klassikosta. Paistettu ananasriisi (ja juuri näin ananaksesta tarjoiltuna) on jokaisen rantaraflan vakiosetti, sisältö aina vaihtelee vähän paikasta ja kokista riippuen, paistettu riisi kun on paikallinen spydäri. Meillä tällä kertaa mukaan meni kanaa, mutta myös ravut ja tofu toimivat joukossa hyvin, onnistuu siis lihattomanakin versiona.

PAISTETTU ANANASRIISI (neljälle)

7 dl vettä
3 1/2 dl jasmiiniriisiä
sesamöljyä
400 g broilerin fileitä
1-2 ananasta (jos haluat tarjoilla ananaksista, niin jokaiselle puolikas, mutta yksi riittää hedelmän osalta kyllä ruokaan)
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
4 rkl soijaa
2 rkl osterikastiketta
1 rkl sokeria
inkivääriä
pieniä tomaatteja
kevätsipulia
korianteria

Keitä riisi. Koverra ananaksista hedelmäliha ja kuutioi se. Kuumenna sesamöljy wokissa, lisää paloiteltu kana, paista suht kypsäksi (jos käytät esim. rapuja, aloita sipulien paistamisella). Lisää siivutettu sipuli ja paloiteltu valkosipuli, jatka hetki paistamista. Lisää osterikastike, soija, sokeri ja hieman inkivääriä. Sekoittele riisi joukkoon. Lisää ananaskuutiot ja paista hetki. Lisää pilkotut tomaatit ja kevätsipuli, sekoita ja paista hetki. Nostele paistettu riisi ananaskuppeihin, mausta korianterilla ja nauti!

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Taste of Helsinki 2015

Kaskis: Ylikypsää paahdettua possunkylkeä, barbequekastiketta, varhaisperunaa ja kevätsipulia
Taste of Helsinki käynnistyi eilen ja olin tietenkin heti etunenässä maistamassa siellä tämän vuoden herkkuja. Aikaisempiin vuosiin verrattuna tapahtuma starttasi ihanassa auringonpaisteessa (taisi muuten olla vuoden ensimmäinen kerta, ettei palellut :D ) ja paistetta on luvassa koko viikonlopuksi. 

Barry MacNamara julisti Taste of Helsingin avatuksi

Aurinkoinen ruokamatkamme alkoi Matti Jämsen Pop-upilta, jonka toast skagenilla korkkasin tämän vuoden TOHin. Myöhemmin vierailin vielä samalla kojulla uudestaan, sillä vähän makkaramaisesti duunattu kanankoipi ("Friteerattua katajanmarjalla maustettua kanankoipea ja kuusenkerkkää Bocuse d’Or 2015") kiinnosti jo pelkän ulkoasunsa vuoksi. Hauska lisä annoksissa oli lautasiin niitatut käyntikortit, josta löytyi aina kunkin ruuan resepti.

Matti Jämsen Pop-up: ”Toast skagen”, piparjuurta ja kurkkua
Matti Jämsen Pop-up: Friteerattua katajanmarjalla maustettua kanankoipea ja kuusenkerkkää Bocuse d’Or 2015
Olisin kovasti halunnut maistaa kehuttua Hoshiton lohisashimia, mutta piiiitkä jonostus ei tuottanut tulosta ja niinpä minä (ja ikävä kyllä aika moni muukin) pyysivät markkansa takaisin ja suuntasivat toisille kojuille. Brödin tiskillä ei tarvinnut jonottaa ja ihana härkätartar tarjoiltiin ammattitaitoisen esittelyn kera. Iso peukku.

Bröd: Savustettu härkä tartar
Ragun jonot avajaisiltana kertoivat mestan suosiosta

Ylivoimaisesti hurjimmat jonot avajaisiltana keräsi Ragu, eikä suotta. Etukäteen kehuttu karitsa-annos ("Ylikypsää karitsanniskaa, karitsamakkaraa ja sinappipolentaa") oli taivaallinen! Samoin kovan ennakkohypen kokenut Ragun jälkkäri ("Lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä") oli todellakin kaiken kehun arvoinen. Ihan parasta!

Ragu: Ylikypsää karitsanniskaa, karitsamakkaraa ja sinappipolentaa 
Lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä
Ragun naapurissa kiskaa piti myös paljon kehuja kerännyt Kaskis, jonka possu ("Ylikypsää paahdettua possunkylkeä, barbequekastiketta, varhaisperunaa ja kevätsipulia") oli todella mahtavaa. Vihoviimeiseksi jälkkäriksi nappasin vielä Sinnen tuulihatun, sen jälkeen olikin aika pyöriä porteista ulos. Voi ähky, onni ja autuus!

Sinne: Porvoo-HKI – Tuulihattu, valkosuklaamoussea ja vadelmasorbettia


tiistai 2. kesäkuuta 2015

Ulkoruokinnassa kesä-Helsingissä (plus Taste of Helsinki 2015 -kisa!)


Huh, mikä kevät! Hulinaa ja kiirettä piisaa eikä keittiössä ehdi kuin pyörähtää. Kesän koittaessa ulkoruokinta onkin päivän sana, oli kyse sitten hektisen työpäivän lomassa nautitusta lounaasta, terassichillailusta tai kotipihan kokkaamisesta. Kesäinen Helsinki on ihan parasta ja ajattelinkin listata muutamia suosikkejani tähän, kerro sinä kommenteissa omasi :)

Blogiringin toimistolla lähimaaston lempparilounasmestoiksi ovat valikoituneet Onda ja Kolmon3n, toki ikisuosikki Sandrokin toimii edelleen. Kun lämpöä saadaan vähän lisää, tulee varmasti vierailtua useasti toimiston lähellä olevassa Köketin konttikahvilassa, samoin lähimaastosta Siltasen terassi ja Liemi kutsuvat myös aurinkopäivinä. Erinäisistä bloggaajista (mm. Avaruusasema, Hannan Soppa, Tiskivuoren Emäntä, White Trash Disease) koostuvan Ravintolakerho 2.0:n kanssa käytiin joku aika sitten testaamassa The Cock, jonne tulen varmasti suuntaamaan vielä monesti, erityisesti aamiainen kiinnostaisi testata. Suositeltavia mestoja piisaisi vaikka kuinka, mutta lopetellaan kaupunkilounaiden listaus viime viikonlopun jokerikohteeseen. Poikaset nimittäin saivat kesälomanalkajaisiksi valita safkamestan ja vahvasti oletin meidän päätyvän poikien ikisuosikkiin Farangiin, mutta suunnattiinkin hyvin eri tunnelmiin; kulttuurimatkalle Kontulaan ja kovasti kehuttuun Shish Kebabiin (tähän sellainen itkunauruhymiö). Ja hyvä niin, rujosta ostaristailista huolimatta hiiligrillissä käristetyt vartaat olivat superjees.


Himahoodeilla ehdoton hengailusuosikki on Käpylän lippakioski, jossa on superhyvää kahvia, ihanaa pientuotantojätskiä ja erityisen lungia meininkiä. Vahva suositus, etenkin erilaiset tapahtumat kannattaa käydä kokemassa paikan päällä. Muutoin Käpylä ei suuria makuelämyksiä ravintolarintamalla tarjoa, mutta onneksi kotipihan grillissä pöhisee pitkin kesää. Parilalta paikkansa löytää niin ylikypsä possunkylki, bataatti-vuohenjuustotornit, rapuvartaat kuin tietysti burgeritkin. Kesämenusta löytyy myös viime kesän blogihitti kesäperuna-halloumisalaatti, vesimeloni-fetasalaatti, savustettua lohi ja tietysti uusia perunoita ja raputahnaa. Puutarhakahveilla herkutellaan pavlovalla ja limejuustokakulla, retkille tai puistopiknikille pakataan mukaan erilaisia leipiä, gazpachoa tai suolaista pannaria.


Kesästadissa parasta on myös tapahtumat. Ihanaa, kun kaikenlaista kaupunkikulttuuria puskee joka suunnalta, erityisesti pienet kaupunginosatapahtumat ovat mun mieleen. Isommista tapahtumista yksi suosikeista on joka foodien taivas eli Taste of Helsinki, joka järjestetään ensi viikolla. Monesta ruokablogista onkin saanut jo lukea hehkutusta ja esimakua tulevista annoksista (esittelyjä ensi viikon herkuista löytyy myös TOHin sivuilta), harmikseni itse jouduin kiireiden vuoksi skippaamaan ennakkokierroksen (mutta korjaan tilanteen itse tapahtumassa heti torstaina :) ) Ainakin aikaisempina vuosina (TOH 2013 ja TOH 2014) tarjonta ja meininki on ollut mitä parhain, joten odotukset on kovat tämänkin vuoden kattauksiin.

Miten on, haluatko sinäkin päästä makumatkalle Kansalaistorille? Huuda hep! (ja jätä kommenttisi postaukseen :) ) Kaikkien kommentoijien kesken arvotaan yksi lippupaketti (2 sisäänpääsyä vapaavalintaiseen kattaukseen to 11.6. - su 14.6.) . Arvonta suoritetaan maanantaina 8.6., joten älä aikaile! Liput kilahtaa voittajalle sähköpostissa.

***********************************************
Hiphei, kiitos kaikille osallistujille! Sain toisenkin lippupaketin mukaan arvontaan, joten onni suosikin yhden sijaan kahta osallistujaa! Summerbreezer- meilillä osallistunut pääsee seuralaisen kanssa remonttia pakoon ja Mappela syntymäpäivän viettoon vaimon kanssa :) Onnea molemmille!

***********************************************


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...