maanantai 29. joulukuuta 2014

Quiche Lorraine


Joulukuu on mennyt yhdessä hujauksessa ja pian vaihdetaan jo vuotta. Kaiken kiireen keskellä blogin päivittäminen on täysin jäänyt, mutta toivottavasti uusi vuosi tuo mukanaan leppoisammat aikataulut ja aktiviisemman postaustahdin. Tässä kuitenkin yksi tämän syksyn herkkupiiraista, jota nautittiin mm. meidän yhteissynttäreillä.

Quiche Lorraine on juustopiirakoiden klassikko. Ja ihan syystä. Ja kuten klassikoista yleensäkin, on tästäkin monenlaista versiota, tässä niistä yksi.

QUICHE LORRAINE

pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/4 suolaa
1 muna
1/4 dl kylmää vettä

täyte:
180 g pekonia pieninä suikaleina
1  sipuli
200 g juustoraastetta (Gruyère)
3 munaa
2 dl ruokakermaa
2 dl ranskankermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 dl hienonnettua persiljaa



Siivilöi jauhot ja suola kulhoon, tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada sen keskelle vesi sekä muna. Sekoita nopeasti kaikki keskenään, lisää voi pieninä paloina joukkoon ja nypi taikina sekaisin (älä vaivaa). Painele taikina voideltuun vuokaan ja laita se jääkaappiin noin kymmeneksi minuutiksi.

Tee tällä välin täyte. Paista pekonisuikaleet ja silputtu sipuli pannulla. Sekoita ranskankerma, kerma, munat, mausteet ja persilja kulhossa 

Ota piirakkapohja jääkaapista ja paista 180 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.  Tämän jälkeen laita paistettu pekoni-sipulisilppu piirakan pohjalle ja kaada kermaseos päälle, ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa alatasolla (keskitasolla, jos kiertoilmauuni) 180 asteessa noin 30 minuuttia.


maanantai 1. joulukuuta 2014

Rocky road brownies


Suklaata, vaahtokarkkeja, pähkinöitä, keksejä, aprikooseja ja vähän lisää suklaata. Näistä aineksista tehty rocky road on meillä ollut jo vuosia hitti, siitä tuntuu diggaavan kaikki. Tällä kertaa kuitenkin halusin vähän jotain uutta, joten kokeiluun meni Tiskivuoren emäntä -blogin Rocky road brownies (tosin vähän muokattuna). Leipurimestarina hääri 8-luokkalainen Luukas, joka aineksia sekoitelleessaan totesi ihmetteli: "Siis tuleeko tähän tosiaan näin paljon sokeria? Oikeesti? Ja voita? Kuinka paljon tota suklaata oikein laitetaan?" Niitä kaikkia tulee paljon (tai siis onko kolme suklaalevyä nyt niin paljon :) ). Ja se kyllä maistuu, brownie-pohjan ja rocky roadin yhdistelmä oli ihan taivaallisen hyvää!

ROCKY ROAD BROWNIES (pellillinen)

Brownie-pohja:
4 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa
1 tl sormisuolaa
2,5 dl vettä
200g voita
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl maito
2 kananmunaa

Kuorrute:
2  levyä maitosuklaata 
1/2 levyä taloussuklaata
1,5 dl kuohukermaa
Koristeet:
1/2 levyä taloussuklaata
pieniä vaahtokarkkeja
pähkinäsekoitusta
kuivattuja pehmeitä aprikooseja pieninä paloina
rusinoita
Sekoita kuivat aineet (sokeri, vehnäjauhot, vaniljasokeri & sooda) keskenään. Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon kaakaojauhe, vesi ja sormisuola, anna kiehahtaa. Kaada kaakao-voiseos kuivien aineiden joukkoon, sekoita hyvin. Anna jäähtyä hetki, lisää joukkoon kananmunat ja sekoita. Kaada taikina pellille ja paista 200 asteessa n. 20 min ajan. Anna pohjan jäähtyä ennen kuorrutteen lisäämistä.

Pilko kuorrutteen suklaalevyt paloiksi kulhoon ja sulata suklaa vesihauteessa. Lämmitä kerma kattilassa (älä anna kiehua). Ota kattila liedeltä ja kaada sekaan sulatettu suklaa, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman, että kuorrute paksuuntuu. Kaada jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

Ripottele suklaakuorrutteen päälle koristeet taloussuklaata lukuunottamatta. Sulata taloussuklaa vesihauteessa ja pursota koristeiden päälle ohuina nauhoina. Anna kuorrutteiden jäähtyä hyvin ennen paloiksi leikkaamista.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...