tiistai 30. syyskuuta 2014

Omenasato talteen



Ihana syysaurinko paistaa ja omenapuut tuottavat edelleen satoaan, ihan mahtavaa! Keittiössä syntyy omenahilloa, omenahyvettä, omenapannaria, omenamuffineja, ... omenoista saa vaikka mitä.  Jos joku vielä kaipaa inspiraatiota omenoiden hyödyntämiseen, niin kokosin tähän liudan omia suosikkejani. Ja hauskaa olisi myös kuulla muiden omenaresepteistä, vinkkaa siis omasi kommenttikenttään :)



Klassikko. Toimii niin aamupuurossa, itse tehdyssä myslissä, pannarien päällä kuin leivonnaisissakin.  Makuvariaatioita on useita, oma suosikkini on kanelilla maustettu omenahillo. Ohje löytyy täältä.




Toinen klassikko, syksyn pikaherkkujen kruunaamaton kuningatar. Parasta iltapäiväkahveilla auringossa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Lapsellisen helppo ohje löytyy täältä ja täältä.

 


Peruspannari maistuu heti paljon paremmalta, kun taikinan pinnalle laittaa karamellisoituja omenanpaloja. Rouheasta ulkomuodosta huolimatta makoisan hyvää. Ohje löytyy täältä.



Mä en tunnetusti ole leipoja, mutta nämä iisit muffinit onnistuu jopa multa. Ja lapsilta :) Muffineihin tarvitset paljon sattumia sisältävää omenahilloa. Muffiniohje löytyy täältä.



maanantai 29. syyskuuta 2014

Tonnikalapullat & pikawokki


Tuntuu, että kaikilla ruokaa vähän enemmän laittavilla on suhteellisen intohimoinen suhde veitsiin. Oma oppini keittiöveitsistä tulee lapsuudenkodistani, isäni on aina ollut tarkka siitä, että veitset pitää olla hyvälaatuisia ja teräviä. Samaa ohjetta olen yrittänyt opettaa lapsillenikin. Olen ottanut pojat mukaan ruuanlaittoon jo parivuotiaasta alkaen, ensin pilkottiin pehmeitä ainesosia ruokailuveitsellä ja taitojen ja iän karttuessa pilkottavat ovat koventuneet ja veitset terävöityneet.

Pääsin Blogiringin kautta mukaan Fiskarsin kampanjaan, jossa sain testattavaksi uudistuneita Functional Form -veitsiä. Nämä suomalaisten kotien klassikot ovat mitä parhaimpia peruskeittiöveitsiä ja helppoja antaa myös lasten käsiin. Testisetissä tuli veitsien lisäksi veitsitukki, veitsien teroitin sekä leikkuulaudat. Erityisesti tuo leikkuulautasetti on osoittautunut kotikäytössä käteväksi, koivupuisen leikkuulaudan päällä on kolme eriväristä muovista leikkuulautaa, jotka saa napsauttamalla kiinni ja irti. Siis yhdistettynä puisen leikkuulaudan tukevuus ja muovisen helppokäyttöisyys, nerokasta.


Apukokin käteen osui veitsistä parhaiten pieni kokkiveitsi, itse tykkäsin siitä isommasta. Yhdessä pilkoimme ainekset pikawokkiin, samalla sekoittelin thaihenkisten tunabombien eli tonnakalapullien ainekset. Tämä resepti on muhinut mielessä jo pitkään, mutta hetkellisen tonnikalaboikotin vuoksi jäänyt testaamatta. Nyt kun MSC-merkittyjä tonnikalapurkkeja löytyy jo joka marketista, niin boikottikin on saanut jäädä.

Samalla kun minä paistoi tonnikalapullat, apukokki wokkasi ja maustoi lisukkeen. Keittiön siivouskin hoitui nopeasti siinä lomassa, sillä veitset ja leikkuulaudat oli nopea sujauttaa astianpesukoneeseen. Puolen tunnin yhdessä kokkailun jälkeen istuimmekin koko jengi pöydän ääressä herkuttelemassa siistissä keittiössä, ihan parasta arkimeininkiä.



TONNIKALAPULLAT

2 prk hyvää tonnikalaa (muista tsekata, että on MSC -merkintä!)
3 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
2 dl juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
korianteria
makeaa chilikastiketta
(siemeniä / pähkinärouhetta)

Riko kananmunat kulhoon, lisää korppujauho ja sekoita. Lisää muut ainekset, sekoita hyvin. Pyörittele massasta palloja, paista keskilämmössä noin kymmenen minuuttia välillä varovaisesti käännellen.



PIKAWOKKI

nuudelia
porkkanaa
sokeriherneitä
paprikaa
chiliä
cashewpähkinöitä
kalakastiketta
soijaa
sesamöljyä
sokeria
korianteria

Keitä nuudelit. Pilko porkkana, paprika ja chili, aloita wokkaaminen porkkanasta, lisää muut (pähkinöitä lukuunottamatta), ja wokkaa hetki. Mausta kalakastikkeella, soijalla, sesamöljyllä ja sokerilla. Lisää cashewpähkinät ja silputtu korianteri.



Lue muiden bloggaajien veitsitestaukset ja herkulliset reseptit täältä

Yhteistyössä Blogirinki & Fiskars




maanantai 22. syyskuuta 2014

Savulohisalaatti



Ruokaisat salaatit toimivat niin nopeana arkiruokana kuin juhlien tarjottavanakin. Tällä kertaa kokosin savulohisalaatin kaapin jäämistöistä, mukaan lisäsin maalaissalaatissakin käyttämiäni rosmariiniperunoita.


SAVULOHISALAATTI
erilaisia salaatteja
yrttejä
savulohta
tomaattia
kapriksia
punasipulia
fetaa
rosmariiniperunoita
sitruunalla maustettua oliiviöljyä
mustapippuria
Marinoi perunat öljyssä, suolassa ja rosmariinissa, paista noin 200 asteissa uunissa kauniin kullanruskeiksi. Tee erilaisista salaateista peti, kokoa muut ainekset päälle, mausta mustapippurilla ja sitruunalla maustetulla oliiviöljyllä. Nauti!



keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Feta-tonnikalaleipä



Tän postauksen nimi voisi olla myös suosikkieväsleipä, sillä sitä tää on, vuosikausien suosikki, jota olen nauttinut niin lounaan korvikkeena, retkieväänä, terveellisempänä iltamässytyksenä,... Juhlissakin näitä leipiä on tullut tarjottuna pienempinä cocktailpaloina. Olennaista leivässä on kuten muussakin ruuanlaitossa hyvät raaka-aineet; leivän pitää olla maukasta, tonnikalan msc-merkittyä, fetan maistuvaa (unohda kelmeät kevytlätkät) ja suolakurkkujen meheviä. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!


FETA-TONNIKALALEIPÄ

hyvää ruisleipää
tonnikalaa (muista tarkistaa MSC-merkintä)
majoneesia
mustapippuria
limemehua
suolakurkkuja
kirsikkatomaatteja
fetaa
salaattia
punasipulia

Sekoita tonnikalasta ja majoneesista tahna, mausta se mustapippurilla, suolalla ja limemehulla. Laita tonnikalatahnaa leipäsiivuille, pinoa toisen leivän päälle salaatti, siivutettu tomaatti ja sipuli, fetaa ja suolakurkkua. Nosta toinen leipä päälle ja nauti!

perjantai 12. syyskuuta 2014

Yks olut!



Mä oon varmaan suht samanlainen oluiden kuluttaja kuin valtaosa jengistä; tykkään erilaisista oluista, vaikken niistä kovin paljon tiedäkään, mutta tausta on pitkälti härmäläisessä nuoruuden pussikaljameiningissä. Pääsin keväällä osallistumaan ensimmäistä kertaa oluttastingiin Eat & Drink -tapahtumassa ja se oli todella hauska kokemus, esimerkiksi erilaiset juustot on aina jotenkin mun mielessä ollut viinin makupari, mutta oikein valittu olut sopii täydellisesti juustotarjottimen seuraksi. Ja miten täydellinen yhdistelmä portteri ja tumma suklaa ovatkaan!




Huonon oluttietämyksen ja heräänneen kiinnostuksen vuoksi olikin ihana saada tällä viikolla Punavuori Gourmet -blogin Anikón Yks olut! -kirja luettavaksi. Oon mielenkiinnolla seurannut Anikón kirjaprojektia pitkin vuotta blogin ja instan kautta ja samalla omalla tahollani treenaillut oluttuntemustani mm. Blogiringin kamppiksessa. Anikón kirja on mahtava opus niin aloittelijalle kuin vähän enemmän asiaan paneutuneelle, ja jo pikaisella selauksella siitä saa poimittua vinkit oluen valintaan ja erilaisiin makupariyhdistelmiin. Mukana on myös muutamia reseptejä, jotka varmasti menevät testaukseen.



Anikó käy kirjassa läpi oluen historiaa ja valmistusta, mutta mulle mielenkiintoisin osuus oli ehdottomasti eri oluttyyppien esittely ja mille oluelle mitäkin ruokaa -kooste. Ja ihanaa kirjassa oli se, että se oli aloittelijankin silmiin selkeä ja asiat on kerrottu yksinkertaisesti, tyyliin kermainen ruoka, valitse tämä tai tämä olut. Näiden oppien jälkeen enää ongelma on valinnan vaikeus kaupan oluthyllyllä, kaikkea kun tekisi mieli maistaa :)

Mun suosikkikauppa Musta Pekka tarjoaa muiden herkkujen lisäksi myös valtavasti eri oluita



keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kesäkurpitsa-vuohenjuustofrittata



Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jonka ideana on ruokahävikin vähentäminen ja ruuan arvostuksen lisääminen. Teemaviikko on ihan aiheellinen, sillä meistä jokainen haaskaa roskiin keskimäärin 23kg ruokaa vuodessa. Huh. Ihan käsittämätön määrä. Itse olen yrittänyt opetella ja opettaa lapsillenikin kaappien jäämistöön perustuvaa ruuanlaittoa. Aika usein reseptien ainesosiksi ilmestyykin edellispäivien ruuista tai kokkailuista jääneet jämät. Pastat ja wokit ovat mitä iisein tapa tyhjentää kaappien ylijäämää, mutta ehdoton hävikistä herkuksi -hitti meillä on kuitenkin munakkaat. Kananmunia ja kermaa on aina kaapissa ja sekaan voikin sitten heitellä kaikkea edellisen päivän keitinperunoista juuston jämiin.

Tällä kertaa munakkaaseen päätyi kesäkurpitsan pala, ylijäämäjuustoraaste sekä viimeisiä päiviä käyttökelpoinen vuohenjuusto. Näistä syntyi valkosipulilla ja muskottipähkinällä maustettu herkkufrittata. Ja mikä parasta, kuten mun resepteissä yleensäkin, ruoka oli nopea valmistaa. Paiston frittatan nopeasti aamutoimien ohessa, nappasin pannun kainaloon ja vein sen toimistolle duunikavereille lounaaksi. Frittatan oheen tein nopean lisukkeen salaatinlopuista, muutamasta pavusta ja saksanpähkinöistä. Hävikistä tuli siis herkkua ja kaapin jämistä loihdittu lounas ilostutti toimiston porukan, ihan mahtavaa!



KESÄKURPITSA -VUOHENJUUSTOFRITTATA

6 munaa
suolaa
1-2 tl jauhettua muskottipähkinää
2dl kermaa
öljyä
kesäkurpitsaa
5 valkosipulin kynttä
1 sipuli
200g vuohenjuustoa
juustoraastetta

Pilko sipuli, kesäkurpitsa ja valkosipuli. Paista niitä öljyssä pannulla. Riko kananmunien rakenne rikki, sekoita joukkoon kerma, mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada munaseos pannulle, laske lämpöä, paista hetki miedolla lämmöllä samalla sekoitellen. Ripottele pinnalle hieman juustoraastetta sekä vuohenjuustokiekot. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 min.
 



Havikkiviikko logo 2014 oranssi 


torstai 4. syyskuuta 2014

Sipulikeitto


Atshii! Syksy on tuonut mukanaan sitkeän flunssan, jota olen potenut jo kohta kaksi viikkoa, ei yhtään kivaa. Sairastelu kiukuttaa, väsymys vaivaa ja jatkuvasti palelee, joten lämmittävä keitto tuleekin enemmän kuin tarpeeseen. Sipulikeitto on klassikko, jota tulee tosi harvoin tehtyä, ihmettelen kyllä miksi, sillä se on nopeaa ja hyvää voimaruokaa kylmeneviin päiviin!


SIPULIKEITTO (n.6 annosta)

n. 10 sipulia
5-8 valkosipulinkynttä
voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 litraa kasvislientä
timjamia
mustapippuria
6 paahtoleipää
juustoraastetta

Kuori ja paloittele sipulit. Kuullota sipuleita kattilassa voissa (älä ruskista). Ripottele joukkoon jauhot, lisää kasvisliemi ja mausteet,  anna muhia hiljalleen puolisen tuntia.  Levitä leivät uunipellille, ripottele niiden pinnalle juustoraastetta ja gratinoi leivät 225 asteessa noin 3 minuuttia. Leikkaa leipäsiivut pieniksi paloiksi. Jaa keitto annoskulhoihin, nosta päälle muutama leipäpala ja nauti!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...