maanantai 29. lokakuuta 2012

Thaipihvit

Viikonloppuna oli vieraita ja olin heitä varten hankkinut ison palan nautaa. Olin jo aikeissa mennä peruskaavan mukaan paahtopaistilla ja rosmariinijuureksilla, kun yhtäkkiä sain päähäni thaiklangilla maustetut pihvit. Summamutikassa roiskin kasaan marinadin, maustoin siinä pihveiksi leikattua lihaa muutaman tunnin  ja pihvien seuraksi tein rapean thaisalaatin. Oli huippua.

THAIPIHVIT

pihveiksi leikattua nautaa

marinadi:
chiliä
valkosipulia
limeä
soijaa
osterikastiketta
sokeria
öljyä

tiistai 16. lokakuuta 2012

Kuutamokuivatut tomaatit

Käykö teille koskaan niin, että kaupassa muistatte vaikkapa maidon olevan lopussa ja kotiin päästyänne huomaatte kaapissa kököttävän kaksi avaamatonta maitopurkkia? Mulle käy niin usein ja jostain kumman syystä erityisesti kirsikkatomaattien kanssa. Nyt kaapissa oli kolme (!!) avaamatonta boxia tomaatteja, joista osa jo alkoi vähän nuupahtaa, joten piti keksiä äkkiä niille käyttöä. Apuun riensi ihana Nigella, jonka kuutamokuivattuja tomaatteja päätin kokeilla. Herkku valmistui uunissa itsestään yön aikana (siitä nimi kuutamokuivatut ;)) ja päivällä purkitin komean satsin tomaatteja. Tosin kovin kauan tomaatit eivät purkissa viihtyneet, sillä muutamassa vuorokaudessa ne oli napsittu leivän päällisinä, salaatinlisukkeina ja pastakastikkeen maustajina. Ja aika usein ihan sellaisinaan ;)

(Ja jos nyt ihmettelette mun Nigellahuumaa, niin selvennykseksi kerrottakoon, että mulla on luvussa Keittokirjat testissä -blogia varten Nigella Express -kirja, josta myös nämä tomaatit löytyvät. Postasinkin jo kirjasta ihanan tuoksu- ja makunautinnon tarjonneen chili con carnen ja lisää ohjeita on vielä luvassa.)


KUUTAMOKUIVATUT TOMAATIT

500g kirsikkatomaatteja
1 t kuivattua timjamia
2 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
1/4 tl sokeria

Halkaise tomaatit ja laita ne vuokaan. Ripsuttele pinnalle timjamia, suolaa, sokeria ja oliiviöljyä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, laita vuoka uuniin ja sammuta uuni. Anna tomaattien olla uunissa vähintään yön yli, mieluiten koko seuraava päivä.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Chili con carne

Kylmenevä syys ja hektinen arki huutavat voimaruokaa. Löysin ihanan Nigellan keittokirjasta nopean ja herkullisen chili con carnen reseptin, jota oli pakko kokeilla. Ostin suosikkikaupastani Mustasta Pekasta ihanaa luomuriisiä (jonka keittoaika oli tosin 50 minuuttia, joten se siitä nopeudesta), joka sopi täydellisesti chili con carnen kumppaniksi.

CHILI CON CARNE

150g chorizoa
500g naudan paistijauhelihaa
1/2tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1/2tl jauhettua korianteria
1/2tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
500g paseerattua yrttimaustettua tomaattia
390g chilimaustettuja papuja
1/2dl makeaa chilikastiketta
chiliä / chilihiutaleita

Pilko chorizo pieniksi siivuiksi ja kuumenna niitä kasarissa tai padassa keskilämmöllä. Kun makkarasiivut tihkuvat oranssinpunaista öljyä, lisää jauheliha ja ruskista se. sekoita joukkoon mausteet, pastakastike, pavut ja chilikastike. Maista ja halutessa lisää potkua chilillä / chilihiutaleilla. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä, anna sitten hautua parikymmentä minuuttia. Nauti hyvän riisinkera.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Itsetehty mysli

Viimeinkin muistin ottaa kuvan tästä uudesta suosikkiherkustamme, yleensä mysli on ehtinyt kadota parempiin suihin ennen kuin olen muistanut kuvata. Herkkuosastosta kertoo jotain se, että yleensä teen mysliä pari peltiä kerrallaan (siis ison lasikipon täyteen) ja silti hetken päästä purkin pohja jo vilkkuu. Herkkumyslin ohjeen nappasin Liemessä-blogin Jenniltä, joka oli tehnyt reseptin Valiolle. Tyypilliseen tapaani sävelsin reseptiä hieman ja parasta tässä onkin, ettei ohjeen täsmällinen noudattaminen ole lainkaan välttämätöntä.

ITSETEHTY MYSLI

5 dl isoja kaurahiutaleita (itse käytin isäni myllystä tuomia luomuhiutaleita)
5 dl neljänviljanhiutaleita
4 dl riisimuroja
1 tl kanelia
1tl suolaa
1½dl omenahilloa
1dl juoksevaa hunajaa
1½dl tummaa sokeria
2 rkl rypsiöljyä
2tl vaniljasokeria
2½dl manteleita
2dl siemensekoitusta (käytin sellaista salaattisiemensekoitusta)
2dl kuivattuja karpaloita
2dl kuivattuja mustikoita
2dl rusinoita

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, neljänviljanhiutaleet ja riisimurot. Tee kanelista, suolasta, omenahillosta, hunajasta, sokerista, vaniljasokerista ja öljystä seos, jonka sekoitat hyvin hiutale-muroseokseen. Levita seos kahdelle uunipellille tasaisesti ja paista niitä 150 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Lisää joukkoon mantelit ja siemenet, sekoita hyvin (käsillä voi murustella mysliä paloiksi) ja jatka paistamista 20-30 minuuttia. Murustele valmis mysli, lisää rusinat, karpalot ja mustikat. Säilytä lasipurkissa. Nauti turkkilaisen jugurtin tai maidon kera.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Makeileva puolukkapiiras



Oon varmaan miljoonasti maininnut, etten ole mikään leipoja, mun keskittymiskyky kun ei jotenkin riitä tarkkaan mittailuun, vaivaamiseen ja odotteluun. Kuitenkin oon tunnetusti suuri herkkujen ystävä ja siksi haluaisinkin oppia jotain mun tyyliin sopivia (eli nopeita ja suurpiirteisiä) leipomusohjeita. Tämän vuoksi otinkin Ruoka.fin Keittokirjat testissä - blogin koelukuun Kinuskikissan uuden leivontakirjan, Kinuskissa kun on tunnettu ihanista herkuistaan ja selkeistä ohjeistaan.

Kinuskikissan ohjeita fiilistellessäni sain ihanan yllätystervehdyksen Saimaalta, kun ystäväni Satu seisoi ovellani mukanaan ämpärillinen äitinsä minulle lähettämiä puolukoita (suurkiitos Seija ihanasta yllätyksestä, Saimaan herkuilla pärjätään läpi pitkän talven!). Niinpä ensimmäisenä kirjasta kokeiluun meni makeileva puolukkapiiras, jossa yhdistyy täydellisesti kirpeä marja, makea kinuski ja kahvilla maustettu kerma. Ihan parhautta.

MAKEILEVA PUOLUKKAPIIRAS

pohja:
200g digestivekeksejä (itse vaihdoin ne kaurakekseihin)¨
100g voita / margariinia

täyte:
1 tlk (397g) kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl cappucino-pikakahvijauhetta
3 dl puolukoita

Keitä kondensoitu maito toffeeksi (kondensoitua maitoa löytää isommista marketeista ja etnisistä putiikeista). Irrota säilyketölkistä etiketti (ja liima! mä onnistuin sotkemaan yhden kattilan tässä keittoprojektissa) ja laita purkki avaamattomana kattilaan kiehuvaan veteen noin kahdeksi tunniksi. Pidä huoli, että purkki on koko ajan veden peitossa, eli lisää vettä tarvittaessa. Veden pitää selvästi kiehua, mutta kiehumisen ei tarvitse olla voimakasta. (huom! kondensoidun maidon voi keittää kinuskiksi jo hyvissä ajoin ja säilyttää avaamatonta purkkia jääkaapissa, purkki säilyy päiväyksen mukaan, vaikka olisikin keitetty kinuskiksi)

Vuora irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan alareunoihin hieman öljyä, ettei piiras tartu kiinni. Hienonna keksit murusiksi ja sekoita ne rasvan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja anna kovettua hetki jääkaapissa.

Levitä toffee pohjan päälle (äitini vinkkasi käyttämään lusikkaa kuumassa vedessä aina väliajoin, jottei toffee tartu kiinni ja revi pohjaa). Mittaa kulhoon kerma, vaniljasokeri ja kahvijauhe. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä toffeen päälle. Ripottele puolukat pinnalle, irrota vuoan reunus ja siirrä piiras vadille.Nauti!

tiistai 2. lokakuuta 2012

Porkkanapihvit

"Hyvällä ruualla voi ilahduttaa monia ihmisiä ja se on hienoa se." Näin totesi eräs innokas kotikokki ja samaa mieltä olen minä. Nämäkin porkkanapihvit toivat iloa monille; mä fiilistelin mielessäni reseptiä useamman päivän ennen kuin ehdin pihvejä kokkaamaan, Luukas nautti niistä hyvillä mielin ja seuraavana päivänä vein niitä vielä yllätyslounaaksi duunikaverilleni Annelle; porkkanapihvien ansiosta tuli siis hyvä mieli monelle.

Hyvänmielentuojat olivat röstimäisiä pihvejä, joihin makua antoi feta ja minttu. Kuva ei yhtään anna porkkanapihveille oikeutta, niistä tuli oikeasti herkullisia ja aurinkoisen näköisiä. Ja vielä kun tein pihvien seuraksi tsatsikin, niin voi onni. Ja kun hektistä arkea eletään, niin parasta oli, että ihanat pihvit ja hyvä mieli syntyivät puolessa tunnissa. Parhautta.

PORKKANAPIHVIT

1l karkeaa porkkanaraastetta
4 kanamunaa
1dl ruokakermaa
200g hyvää fetaa
2dl vehnäjauhoja
tuoretta minttua
mustapippuria
suolaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa, anna maustua kymmenisen minuuttia. Paista pikkulettupannulla paksuja pihvejä keskilämmöllä noin viisi minuuttia per puoli. Tarjoile tsatsikin kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...