lauantai 30. kesäkuuta 2012

Vadelma-banaanismoothie


Smoothiet on mun ja lasten suosikkeja, niitä tulee tehtyä eri versioita niin aamupalaksi kuin välipalapirtelöiksikin. Tämän nappasin arvioimastani Mirelle Guilianon Ranskattaret eivät liho -kirjasta, simppeliä ja hyvää!

VADELMA-BANAANISMOOTHIE

1 1/2 dl kreikkalaista jogurttia
1 1/4dl maitoa
2 ½ dl pakastevadelmia
1 viipaloitu banaani

Sekoita kaikki ainekset teho- tai sauvasekoittimella. Nauti!

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Nauhapastaa rapujen, tomaattien ja basilikan kanssa

katkarapupasta 


Kuten jo aiemmissa blogauksissa kerroin, olen mukana Ruoka.fin Keittokirjat testissä -blogissa ja sain tällä kertaa arvioitavakseni Mirelle Guilianon Ranskattaret eivät liho -kirjan. Ennakkoon suhtauduin kirjaan hieman tsoukilla, ajattelin sen olevan yksi laihdutushöppäopuksista, mutta jouduinkin muuttamaan mielipidettäni reseptejä tutkiessani. Siellä oli kelpo ohjeita, joita varmasti kokeilen useampiakin, tässä yksi nopea ja herkullinen rapupasta.

NAUHAPASTAA RAPUJEN, TOMAATTIEN JA BASILIKAN KANSSA

360g nauhapastaa
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 murskattua valkosipulinkynttä
hyppysellinen punaisia chilihiutaleita
450g kuorittuja katkarapuja
1 1/4dl kuivaa valkoviiniä
tölkki kuutioituja tomaatteja
1 1/4dl silputtua basilikaa
suolaa
mustapippuria

Kiehauta kattilallinen suolalla maustettua vettä, keitä pasta al denteksi. Sulata voi ja oliiviöljy pannussa, lisää valkosipuli ja chilihiutaleet, ruskista minuutti. Lisää ravut pannulle ja ruskista niitä muutama minuutti, kunnes ne alkavat muuttua vaaleanpunaisiksi. Lisää pannuun valkoviini ja anna kiehua hiljalleen noin minuutin ajan. Lisää tomaatit ja niiden mehu ja kypsennä 4-6 minuuttia, kunnes seos hieman paksuuntuu. Valuta pasta ja lisää se pannulle basilikan kanssa. Sekoita ja mausta maun mukaan.

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Juhannusmenu

Tällä hetkellä pää suhisee juhannusjuhlan ruokavaihtoehtoja ja siksi ajattelinkin listata hyviä ideoita juhlapöytään. Grillaus, pikku suolaiset ja kesäiset herkut kuuluvat ehdottomasti juhannusviikonlopun menuun.

Uusien perunoiden ja savukalan kanssa sopii loistavasti katkaraputahna, joka meidän pöydässä on perinteisesti myös juhannuksena. Grillissä paistuu tänä vuonna karitsa, mutta varmasti myös jossain välissä ihanat rapuvartaat. Ja tietenkin makkara, joka saa seurakseen herkullisen perunasalaatin. Salaatteja tulee varmasti tehtyä useampiakin, kevyenä lounaana toimii ihana avokado-parmankinkkusalaatti (joka kuvassa on tarjolla hyvän leivän ja tsatsikin kanssa). Ruokien kanssa (ja kaikissa muissakin väleissä) pikkusuolaisena toimii focaccia tai fetapinaattipiiras. Jälkiruuaksi sopii raikas limejuustokakku ja tietysti mansikat vaniljavaahdon kera.

Näiden lisäksi tai niiden sijaan (vielä siis menun kehittely käynnissä) tänä juhannuksena katan pöytään grillattua karitsan karetta, minttutsatsikia, grillattuja punajuuria ja raparperipavlovaa. Näiden ohjeet postaan sitten myöhemmin.

Ihanaa juhannusta!

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Fish and chips


 
Rakastan maita, maanosia, kulttuureja, matkustamista. Fiilistelen paljon eri paikkoja, joihin haluaisin mennä ja huomaan, että ajoittain joku aihe jää pyörimään päähän. Talven surffasin mielessäni ympäri Aasiaan, kevään haaveilin Istabulista ja Marokosta, nyt huomaan palaavani uudestaan ja uudestaan brittiteeman ympärille.  Se on hassua, sillä koskaan aiemmin en ole tuntenut mitään ihmeellistä vetoa saarivaltioon, mutta nyt katselen tiiviisti Lontoon lentoja (ei kovin järkevää näin olympia-aikaan), kuuntelen tv-sarjoissa puhuvien aksentteja ihastuksella ja tietysti huudatan poppia (tätä tehdessä taustalla soi Pulp, joka olisi Ruisrockissakin kuultavissa). Jopa tv:n sisustusohjelmien brittikodit vaikuttavat kiinnostavilta, aika pelottavaa ;) Mutta fiilistely on hauskaa, sellaista mielenmatkailua, tekee hyvää, varsinkin kun aina ei ole aikaa tai rahaa matkustaa.

Kalatiskillä oli houkuttelevia kuhafileitä ja perinteisten kalaherkkujen sijaan ajattelin tämän hetkiseen teemaan sopivasti kokeilla fish&chipsejä. Selasin hieman erilaisia ohjeita ja vinkkejä ja niistä yhdistelemällä tein oman viritykseni. Uppopaistaminen ilman mittaria ja isoa kattilaa oli aika haastavaa, mutta vaivan arvoista, niin kalasta kuin perunoistakin tuli taivaallisia. Ja kylkeen sopi loistavasti suosikkimajoyhdistelmäni. Ihan parhautta.

FISH AND CHIPS

400g kuhafileitä
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
2dl olutta
suolaa
mustapippuria
valkopippuri

6-8 rosamunda-perunaa
1,5 l rypsiöljyä

majoneesia
sinappikurkkusalaattia

Kuori perunat ja leikkaa ne paksuiksi tangoiksi kylmään veteen. Leikkaa kuha isoiksi paloiksi ja suolaa se kevyesti. Aloita kuorrutetaikinan valmistelu erottelemalla munan keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset olueen vehnäjauhojen kera. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja yhdistä taikinaan. Mausta taikina suolalla ja pippureilla ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Lämmitä öljy (mulla ei ollut mittaria, joten vedin ihan fiilispohjalta, mutta noin 170 astetta olisi hyvä lämpö). Valuta perunat hyvin ja kuivaa niitä hieman talouspaperin päällä. Friteeraa perunoita pienissä erissä kahteen otteeseen; ensimmäisellä kerralla noin 4-5 minuuttia ja toisella kerralla kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Valuta liikä öljy pois ja mausta suolalla. 

Sekoita majoneesia ja sinappikurkkusalaattia keskenään (suhde puolet-puolet). Dippaa kalanpalat kuorrutetaikinassa ja uppopaista öljyssä muutama minuutti kunnes ovat kypsiä. Valuta hyvin ja mausta suolalla. Nauti perunoiden ja majon kera.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Paprikatahna

Joskus on hassua, miten joku ruoka liittyy tosi vahvasti johonkin tilanteeseen, tunteeseen, paikkaan, biisiin tai ihmiseen. Mulle paellasta tulee aina mieleen Oulu, vuohenjuustopastasta yksi mennyt ihmissuhde, inkiväärisistä kalanyyteistä vanha duunipaikka. Tämä paprikatahna on mulle yhtä kuin ystäväni Anna ja PMMP. Tahnan resepti on Annalta, olen sitä hänen luonaan ensimmäistä kertaa syönyt ja Annan kanssa on tapahtunut paljonkin kummallisia asioita PMMP:n raikuessa taustalla (ja ikävä kyllä usein myös meidän laulamana ;)). Nyt kun tein tahnaa mulle ja poikasille, siinä suristellessani alkoi radiosta soimaan PMMP:n Heliumpallo. Nauratti.

En tiedä ottiko äskeisestä sepustuksestani mitään tolkkua, mutta kyse on siis helposta ja hyvästä paprikatahnasta, joka mielestäni parhaiten toimii ruisleivän ja kurkun kera. Tein tahnaa myös Käpylän Kyläjuhlille, joissa se toimi leivänpäällisen lisäksi myös falafelien kumppanina. Tahnaa voi tehdä kerralla myös isomman erän, se säilyy jääkaapissa useamman päivän. Ja vaikka tahna onkin hyvä säilyttää jääkaapissa, on se myös loistava piknik- tai festarilisuke, sillä se ei pilaannu ihan hetkessä. Ja tahnan annosteluun (kuten ehkä alla olevasta kuvasta huomaa) toimii PMMP:n joskus heittämä, sen jälkeen itse ahkerasti viljelemä laini "parempi överit kuin vajarit".


PAPRIKATAHNA

2-3 paprikaa
2-5 valkosipulinkynttä
100g gashewpähkinöitä
valkoviinietikkaa
suolaa

Laita gashewpähkinät likoamaan veteen noin vartiksi. Paahda puolitetut paprikat ja valkosipulinkynnet uunissa (n. 200 astetta kymmenisen minuuttia).  Kaada pähkinöistä vesi pois, lisää joukkoon paahdetut paprikat ja valkosipulit, soseuta sauvasekoittimella. Mausta lirauksella etikkaa ja suolalla.

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Lauran Tähti facebookissa, tykkää!





Lauran Tähti loistaa myös facebookissa, käy tykkäämässä! Nostan fb-sivulle uusia ja vanhoja reseptejä ajankohtaisella kulmalla sekä välillä postailen kuvia uusista suosikeistani tai mistä milloinkin. Tykkää Tähdestä fb:ssä, niin pysyt kartalla kuvioista! (ja tietty hyvissä ruuissa ;))

torstai 7. kesäkuuta 2012

Broileritortillat


Edellisessä postauksessa jo mainitsin keittokirjablogista, jossa olen mukana. Kokeilin samaisesta Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla -kirjasta broileritortillareseptiä, joka oli yksinkertainen, mutta silti kovin maukas.

BROILERITORTILLAT

2-3 broilerinfileetä paloina
1 iso sipuli
1 paprika
suolaa
mustapippuria
chilijauhetta
1 dl valkoviiniä / vettä
8 tortillaa
nippu korianteria

Ruskista broilerinfileet öljyssä, mausta pippurilla ja suolalla. Lisää suikaloitu sipuli ja hetken päästä myös paprika, paista muutama minuutti. Mausta chilijauheella, kaada päälle viini tai vesi, anna poreilla kannen alla noin viisi minuuttia. Koristele korianterilla.

Kuumenna tortillat pannussa, täytä ne lämpimällä broilerseoksella, tarjoile hienonnetun tomaatin, guacamolen ja nachojen kera.


tiistai 5. kesäkuuta 2012

Avokadosalaatti

Minua pyydettiin mukaan uuden Ruoka.fi-sivuston keittokirjablogiin, jossa erilaiset ruokabloggaajat testailevat keittokirjoja. Minulle tuli ensimmäiseksi testikirjaksi Anna ja Fanny Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla -kirja. Kirja lumosi heti alkuun kuvilla ja tunnelmallaan, kuvien värimaailma ja kirjassa esitellyt raaka-aineet veivät minut heti matkalle auringon alle. Tulen varmasti blogaamaan kirjasta useammankin reseptin, mutta tässä alkuun uunituore suosikkini; täydellinen avokadosalaatti.

AVOKADOSALAATTI

parmankinkkuviipaleita (2-3/ syöjä)
erilaisia salaatinlehtiä
avokado
krutonkeja
ruohosipulia
öljyä

Paahda parmankinkkuviipaleita 190-200 asteissa uunissa vajaat kymmenen minuuttia. Revi salaatti pohjaksi, pilko avokado reilun kokoisina paloina joukkoon, murra rapeksi paistunut kinkku sekaan ja ripsuttele krutonkeja päälle. Silppua hieman ruohosipulia joukkoon ja tilkka öljyä. Nauti!

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Parmesanmunakas

Hyvä päivä on tehty hyvästä aamiaisesta. Eilen loppui koulu ja poikasilla alkoi pitkän pitkä kesäloma ja kesäloman ensimmäistä päivää juhlistettiin herkkuaamiaisella. Se koostui mangosmoothiesta, turkkijugusta ja tuoreista mansikoista, hillovoileivästä ja ihanasta parmesanmunakkaasta. Hyvää huomenta!

PARMESANMUNAKAS

3 kananmunaa
1 rkl maitoa
suolaa
valkopippuria
hyvää parmesania raastettuna
basilikaa

Vatkaa munat ja maito sekaisin, mausta suolalla ja valkopippurilla. Paista munakas keskilämmöllä. Raasta reilusti hyvää parmesania munakkaan päälle, silppua reilusti basilikaa. Käännä kaksin kerroin, nauti!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...