keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Rapupasta


Mulla on jostain kumman syystä tällä hetkellä krooninen himo rapuihin. Pakastimessa kummitteli pussi isoja katkiksia ja mietin mitä niistä tekisi. Surffaillessa eteen tuli Jamie Oliverin virittelemä rapupasta ohje ja koska ainekset löytyi kaapista, oli se pakko tyypata. Ja onneksi kokeilin, sillä se oli h-y-v-ä-ä. Simppeliä, kaunista (tosin toi kuva on vähän suhru) ja täynnä eri makuja. Just hyvää.

RAPUPASTA

spagettia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 kuivattua punaista chiliä murskattuna (tai esim. chili explotion -maustetta)
400 g kuorittuja katkarapuja
liraus valkoviinietikkaa + liraus vettä (oikeassa ohjeessa oli 1 pieni lasillinen valkoviiniä)
6 aurinkokuivattua tomaattia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 kourallista rucolaa

Keitä spagetti. Kuumenna spagetin kiehuessa oliiviöljyä paistinpannussa ja sekoita öljyn joukkoon hienonnettu valkosipuli ja chili. Kun valkosipuli on saanut hieman väriä, lisää sulatetut ja kuivatut katkaravut ja paista noin minuutin ajan (ravut saa hieman punastua). Kaada sekaan valkoviinietikka liraus ja vähän vettä (tai sitten sitä viiniä) sekä soseutetut aurinkokuivatut tomaatit ja anna hautua pari minuuttia.

Valuta kypsä spagetti lävikössä, mutta ota liraus spagetin keitinvettä hieman talteen. Sekoita spagetti kastikkeen joukkoon ja lisää sekaan vielä sitruunan puristettu mehu ja noin puolet rucolasta sekä pieni loraus keitinvettä. Maistele ja lisää mausteita maun mukaan. Annostele ruoka lautasille ja ripottele päälle sitruunankuoriraastetta ja rucolaa.

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Kinkkupekonipasta


Täällä eletään vieläkin loman jälkeisessä hurmoksessa ja pääasiassa keittiössä tuoksuu thaimaan tuulet. Mutta loppuviikosta alkoi vireystila laskea siihen tahtiin (Luukas totesi yhtenä päivänä, että on niin nälkä, ettei voi tehdä edes läksyjä), että tarvittiin jotain tuhtia lohturuokaa. Ja koska kyseessä on pasta, tää on myös pikapikaruokaa. Ohje on tarttunut vuosien takaa muistaakseni ystävältäni Lindalta (just siltä fajitas- ja lasagnemestarilta) ja tällä herkkupastalla on ruokittu rinteessä huhkineita skimbaajia, remontissa jeesanneita raksatyyppejä ja tuhtia apetta kaipaavia koululaisia.

KINKKUPEKONIPASTA (jättiannos eli 6-8:lle)

pussi simpukkapastaa

paketti pekonia
200-300g kinkkua (mä ostan yleensä jotain keittokinkkusiivuja tms)
sipuli
paketti Koskenlaskija-juustoa
3-4 dl ruokakermaa
mustapippuria

Keitä pasta. Pilko sipuli ja paista sitä hetki pannulla. Paloittele pekoni ja kinkku suikaleiksi, nakkaa sipulin sekaan ja paista hetki. Leikkaa juusto pieniksi paloiksi, laita pannulle ja anna sulaa hetki. Kaada kerma sekaan, anna porista hetki, mausta mustapippurilla. Sekoita kastike ja pasta, raasta pinnalle hyvää parmesaania.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Blenderin uudet vaatteet

Tää ei oo yhtään mua, mutta pakko postata kerrankin tällainen piperrysjuttu. Mulla on siis pitkään ollut ongelmana (joopajoo, nää ongelmat on aina välillä tätä luokkaa..) se, että mun lahjuksena saatu blenderi ei sopinut sisustukseen ja siksi sitä oli pakko säilyttää komerossa. Ja sehän johti siihen, ettei sitä käytetty ikinä.

Tuskailin tätä majorluokan ongelmaani visualistiystävälleni, joka toimitti loman ajan meidän kodin talkkarin virkaa. Hän keksi, että josko peittäisi karmaisevan punaisen jollakin hauskalla kuosilla ja decoupage lakalla. Viikonloppuna siivousta pakoillessani ryhdyin viimein toimeen, tosin ensin maalasin blenderin sellaisella valkoisella kivimaalilla pariin kertaan (tuli ihan kamala), sitten päällystin valkoisella servetillä ja decoupage lakalla (edelleen kamala). Viimein löysin kaapinpohjalta kauniit Taika-servetit ja lätkin ne pintaan lakan avulla. Ja lopputulos oli, jos ei nyt huippuihana, niin ihan välttävä. Ainakin entisen chillipunaisen voittaa 6-0.

Nyt on siis blenderillä uudet vaatteet, sopii sisustukseenkin, enää pitäisi löytää hyviä reseptejä. Anyone?

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Pad Thai

Sawadee! Ihanaakin ihanampi loma Aasian auringon alla on takana ja viikon ajan yritetty totutella arkeen ja toipua paratiisirannoilta umpihankeen -orientoitumisen aiheuttamasta shokista. Loman aikana kävin thaimaalaisessa kokkikoulussa hakemassa oppeja ja niitä on jo ehditty testata täällä härmässäkin. Tuliaisiksi kotiin raahasin selkä vääränä kasan erilaisia maustekastikkeita himaan, mutta Hämeenkadun Vii Voanistakin löytää miltei kaikki samat soossit muiden ainesten ohessa. Myös tämän takuuvarman ja huippuhyvän pad thain aineet löytää sieltä, eli jos ei ole suuntaamassa Aasiaan ruokaostoksille, niin reissu Hakikseenkin auttaa. Ja paistaa se aurinkoa sielläkin ;)

PAD THAI

leveitä riisinuudeleita, vermisellejä
kourallinen pavunituja
pala tofua
2 pientä kevätsipulia
1-2 porkkanaa paksuna raasteena tai ohuina siivuina
muna
2-3 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl pad thai -kastiketta
1 tl sokeria
limeä
pähkinärouhetta

Kuumenna öljy wokissa, laita sekaan paloiteltu tofu, kypsennä niin, että tofu on kauniin keltaista. Riko sekaan muna, sekoita, laske lämpöä. Laita sekaan reilu kourallinen keitettyä vermiselliä, paista hetki, lisää soija-, kala- ja pad thai -kastike sekä sokeri. Kääntele aineksia pannulla, lisää kevätsipuli ja porkkana, nosta lämpöä, paista hetki, mausta limemehulla, koristele limellä ja pähkinöillä ja nauti!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...