maanantai 30. marraskuuta 2009

Skeittikakku


Meillä vietetään juhlaviikkoja. Kolme neljäsosaa perheestä on syntynyt marras- joulukuun taitteessa ja nyt synttärijuhlia vietetään kolmena viikonloppuna. Viikko sitten juhlittiin kuopusta kavereiden kanssa, viime viikonloppuna koolla olivat sukulaiset ja ystävät. Ja ensi viikonloppuna vielä esikoisen kaverikemut. Eli sekalaisia juhlatarjoilupostauksia siis luvassa, jahka juhlinnoilta ehtii blogaamaan.

Viime viikonlopun juhliin pojat halusivat täytekakun, johon tekivät itse omat skeittihahmot marsipaanista. Skeitteihin askarreltiin kaikki trukit ja rullat huolella, itse hahmot jäi vähän vähäisemmälle viritykselle. Liikkikset niistä tuli silti ;) Itse kakku on naapurin Sadun loistopohja perunajauhoista, kostukkeena vaniljasokerilla maustettua maitoa, täytteenä kuningatarmoussea ja kuningatarpilttiä. Kakun päällä Kinuskikissalta opittu sokerikreemi (hankala levittää, mutta vaivan arvoista) ja marsipaania. Taivaallisen hyvää!

SKEITTIKAKKU
täytekakku (pellillinen)

4 munaa
vajaa 3dl sokeria
6 rkl kiehuvaa vettä
vajaa 3 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munia ja sokeria hieman, lisää sekaan kiehuva vesi ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Sekoittele varovasti joukkoon perunajauhot ja leivinjauhe, kaada pellille ja paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia.

sokerikreemi

125 g margariinia
½ tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi, lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa edelleen.

Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan, kostutin vaniljamaidolla ja täytin kuningatarpiltillä ja kuningatarmoussella. Annoin kakun olla hetken kylmässä ja sen jälkeen levitin kreemin päälle. Ja lopuksi kaulin marsipaanin ja levitin sen. Annoin kakun olla yön yli jääkaapissa ja seuraavana päivänä asettelin skeittaajat paikoilleen. Lopuksi koristelin kimallegeelillä (koristelu kuvassa vielä vähän kesken) ja kynttilöillä.

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Kanapastasalaatti

Näin syksy- ja talviaikaan salaatit jää väkisinkin vähemmistöön, mutta juhlissa ruokaisat salaatit toimivat aina. Juhlimme hetki sitten siskoni miehen 40-vuotista eloa ja tein juhlahumuun kanapastasalaatin, johon hain vaikutteita kanakuskussalaatistani ja Pastanjauhannasta löytyneestä Paolan pastasalaatista.

KANAPASTASALAATTI

2-3 broilerin rintafilettä
Rajah currytahnaa
paketti täysjyväpenneä
½ prk pestoa
rouhittua mustapippuria
rucolaa
jäävuorisalaattia
punasipuli ohuina siivuina
hunajamelonia paloina
mozzarellaa paloina
paahdettuja pinjansiemeniä


Paista maustamaton paloiteltu broikku pannulla, mausta kevyesti currytahnalla. Keitä pasta ja anna sen jäähtyä. Pilko jäävuuorisalaattia, paloittele meloni ja mozzarella kuutioiksi, pilko punasipuli. Sekoita kaikki salaattiainekset kulhossa, kaada joukkoon pesto (vähintään tuo ½ purkkia) ja koristele paahdetuilla pinjansiemenillä.

keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Kananuudelikeitto


Flunssan ja kylmyyden karkoitukseen toimii aina kanakeitto. Mun ehdoton suosikki on Chiang Mai -keitto, mutta lapset tykkää enemmän peruskanakeitosta. Tällä kertaa tein yhdistelmän, maustepuoli viittaa taas vahvasti Aasiaan, mutta maku on kuitenkin miedompi kuin tuossa Chiang Maissa. Hyvää oli ja kaikki tykkäsi. Se täytyy sanoa, että normaalisti keitot vaan paranee uudelleenlämmitettyinä, mutta tämä muuttui muhennokseksi, nuudelit kun imaisivat kaiken liemen.

KANANUUDELIKEITTO

400g maustamattomia broilerin rintafileitä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
inkivääriä raastettuna
porkkanaa
paprikaa
vihreää currytahnaa
500 ml kookosmaitoa
5dl kanalientä
3rkl kalakastiketta
1 rkl soijaa
mustapippuria
kurkumaa
nuudelia

Paloittele broileri ja ruskista kattilassa pienessä määrässä öljyä. Lisää sekaan paloitellut sipuli, valkosipuli, porkkana ja paprika, kuullota niitä hetki. Kaada joukkoon kookosmaito ja kanaliemi, anna porista hetki. Mausta currytahnalla, kalakastikkeella, soijalla, inkiväärillä, pippurilla ja kurkumalla. Lisää lopuksi joukkoon kypsät nuudelit. Koristele vaikkapa kevätsipulilla ja korianterilla.

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Hunajajuurekset

Uunijuurekset kuulostavat tylsiltä ja mauttomilta, mutta sitä ne ei ole, varsinkin jos muistaa mausteet. Mä voisin napostella näitä pelkästäänkin, mutta ne sopivat mainiosti lisukkeeksi lihan, kalan tai kanan kanssa. Olen usein tehnyt vastaavan version ilman hunajaa ja vaihtanut timjamin rosmariiniin, sekin toimii hyvin. Tähän versioon sain idean Hannan sopasta.

HUNAJAJUUREKSET

porkkanaa
bataattia
palsternakkaa
suolaa
timjamia
juoksevaa hunajaa

Pilko juurekset pieneksi kuutioiksi. Kuullota hetki pannulla, mausta suolalla ja timjamilla. Kaada uunivuokaan, liruta päälle juoksevaa hunajaa ja anna hautua uunissa 160 asteessa noin vartti. Nauti sellaisenaan tai vaikka pihvin kupeessa.

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Tonnikalakolmioleivät


Kolmioleivät on ihanaa pikkunaposteltavaa ja toimii ne vaikka lounaseväinäkin. Olen tehnyt vaikka millaisia leipiä, mutta nämä tunaleivät ovat kuitenkin suosikkeja. Näitä on tehty synttärijuhliin, iltapalaksi, eväsleiviksi ja nyt myös isänpäiväaamiaiselle. Ja aina toimii ;)

TONNIKALAKOLMIOLEIVÄT

täysruisleipää
tonnikalaa
kevyt majoneesia
suolakurkkua
kirsikkatomaatteja
fetaa
salaattia
punasipulia

Sekoita tonnikala ja majoneesi tahnaksi, mausta mustapippurilla. Kokoa leivät; tonnikalatahnaa reilusti, salaatti, suolakurkkusiivut, kirsikkatomaattisiivut, fetapalat, punasipulit. Leikkaa kolmioiksi ja nauti! Maku paranee hetken jääkapissa maustumisen jälkeen.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Punajuurimuffinssit


Viime viikot on ollut aikamoista haipakkaa ja isänpäivämenun miettiminen jäi vähän puolitiehen. Perjantaina surffasin eri ruokasaitteja ja blogeja ja yritin keksiä niin aamiastarpeita, lounasta kuin kahvin kanssa tarjottavaakin. Aamiaiselle halusin jotain makeaa suolaisten lisäksi ja löysinkin kiinnostavan punajuurimuffinssien ohjeen, joka oli testattu Hannan sopassa, Sillä Sipulissa ja Bella Vanillassakin, jokaisessa omalla sävellyksellä.

Tein muffinssit aika lailla Rossanan ohjeiden mukaan, lisäsin myös vapaaehtoisen suklaan (tietysti), ilmankin olisi pärjätty. Ihan mahtavia herkkuja näistä tuli ja tuo kuorrute oli täydellinen lisä. Tosin sen verran käytännön vinkkiä voisi antaa, että kannattaa huomioida tuo punajuuren keittämiseen vaadittava aika. Mä en ollut oikein sitä älynnyt ja siksi isänpäiväaamiainen myöhästyi tunnilla ja mies sai odotella sängyssä nälkäisenä, koska pojat tulisivat "herättämään" ;).

PUNAJUURIMUFFINSSIT

Taikina:
75 g kaakaojauhetta
180 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g sokeria
250 g keitettyä punajuurta
4 munaa
1 dl rypsiöljyä
1 dl juoksevaa margariinia
2 tl vanilja-aromia (unohdin ostaa, korvasin vaniljasokerilla)
suklaata rouheena (ei pakollinen)

Kuorrute:
150 g tomusokeria
1 paketti tuorejuustoa
punajuurien keitinvettä

Kuori ja keitä punajuuret (kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi, kypsyy nopeammin). Soseuta punajuuret sileäksi soseeksi, säilytä keitinvesi kuorrutusta varten. Lisää soseeseen munat yksi kerrallaan sekoittaen. Lisää rasvat ja vanilja, sekoita. Sihtaa seokseen kuivat ainekset ja sekoittele varovasti. Lisää suklaa. Kaada muffinivuokiin ja paista 180 asteessa n. 30 minuuttia.

Sekoita kuorrutteeseen tuorejuusto ja tomusokeri. Lisää pieni määrä punajuurien keitinvettä pinkin värin aikaansaamiseksi. Kuorruta jäähtyneet muffinit.

lauantai 7. marraskuuta 2009

Kalahampurilaiset


Hampurilaiset on ihan ykkösjuttu, meillä ne toimii niin lapsille kuin aikuisillekin. Aiemmin olen tehnyt hyvin perusburgereita, mutta nyt kokeilin kalaversiota. Kotikutoisista kalapuikoista saa ihanan kalahampurilaisen, vielä kun tekee täysrukiiseen leipään, niin aika terveellisen sellaisen.

KALAHAMPURILAISET

Tempo -täysruisleipää
5% aamupalajuustoa
salaattia
tomaattia
suolakurkkua
majoneesia
itsetehtyjä kalapuikkoja

Paahda leivät paahtimessa, kokoa burgeriksi ja nauti! Täytteiksi sopii myös punasipuli, erilaiset majoneesit ja kastikkeet, melkein mikä vain.

torstai 5. marraskuuta 2009

Kalapuikot


Lapsilla on mystinen einesfetissi ja aika ajoin meilläkin kiljutaan pinaattilettujen, kalapuikkojen ja jauhelihapihvien perään. Olen toki yrittänyt kotikutoisiakin pihvejä ja lettuja tarjota, mutta Saarioisten äidit osaavat kuulemma nämä hommat paremmin. Satuin kuitenkin törmäämään Merituulin ja Jukan Sillä Sipulissa itsetehtyjen kalapuikkojen ohjeeseen ja oli pakko kokeilla toimisiko nämä pojille. Sovelsin vähän ohjetta ja laitoin korppujauhojen kupeeseen hapankorppumurusia, tuli ihanan rapsakoita. Ja hyvältä maistui, myös pojille!

KALAPUIKKOT

400g paketti pakasteseitä
korppujauhoja
hapankorppuja
muna
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

Ota sei huoneenlämpöön sulamaan noin 1,5 tunniksi. Leikkaa sen jälkeen kohmeisesta kalasta puikkoja. Laita yhdelle lautaselle munaa ja riko sen rakenne, toiselle vehnäjauhoja ja kolmannelle korppujauhoja sekä pieneksi murustettuja hapankorppuja. Mausta korppujauhot suolalla ja mustapippurilla. Kierittele kalapalat ensin jauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauho-hapankorppuseoksessa. Paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Tunnustuksia


Sain ihanalta Hannan sopan Hannalta Kreativ blogger -tunnustuksen. Tunnustuksen mukana tulee haaste, jossa pyydetään kertomaan seitsemän tunnustusta. Hanna kertoi omat keittiötunnustuksensa, tässä siis vuorostaan minun:

1. Olen myöhäisherännäinen ruoanlaiton suhteen. Asuessani yksin omistin vain kahvinkeittimen ja pienen kattilan, koska en milloinkaan laittanut ruokaa, vaan söin pääasiassa ravintoloissa.

2. Unelmieni keittiössä on paljon tilaa, iso ruokapöytä, suuri kaasuliesi ja kaksi erikokoista uunia. Ja tietysti kasapäin ihania astioita.

3. Lapsena söin vain muutamaa ruokalajia, joita äitini erikseen valmisti minulle. Olen aikuisena opetellut syömään esim. juustoja, kalaa, rapuja,...

4. Rakastan hyvää ruokaa, mutta myös Mäkkärin roskaruokaa. Aika ajoin on pakko saada Big Mac.

5. Inhoan kaikenlaista perkaamista. Siksi ostan kalat, kanat ja muut aina fileinä. Tai lahjon jonkun muun "tekemään likaisen työn".

6. Haaveilen aina tietyin väliajoin oman kahvilan perustamisesta. Kerran löysin jo sopivan tilankin ja selvitin rahoitusta, mutta hanke kaatui uskalluksen puutteeseen. Ehkä joskus..

7. Haluaisin leipoa enemmän. Leipominen on kuitenkin kaikkine vatkaamisineen ja vaivaamisineen jotenkin hankalan oloista ja aikaavievää. Ehkä voisi lämmitellä vanhanajan lauantai on leipomispäivä -meiningin.

Tunnustukseen kuuluu, että se annetaan eteenpäin. Minä toivon lukevani ruokaisia tunnustuksia seuraavista blogeista:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...