sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Lihapullaspagetti


Mä olen pitkään metsästänyt täydellisen lihapullaspagetin ohjetta. Marinara- eli tomaattikastike on ollut jo hallussa, mutta siihen sopivat italialaiset lihapullat on ollut hakusessa. Nyt löysin ihanasta Keittiö Piemonten sydämessä -blogista Kaunottaren ja Kulkurin lihapullaspagetin, jota makuhermoja kutkuttavan blogauksen jälkeen oli pakko kokeilla. Kastikkeena ajattelin käyttää Sopranos keittiössä -kirjan marinarakastiketta, mutta tarkemman tutkiskelun jälkeen se olikin aika yhteneväinen Sitruunaisen ohjeen kanssa. Tämä kastike muuten toimii ilman lihapulliakin vegeversiona esim. tuorepastan kanssa tai pizzojen pohjana.

Täytyy pyytää anteeksi järkkyjä kuvia, oli tarkoitus ottaa annoskuvat, mutta ruoka tuoksui niin huumaavalle, että oli kiire maistamaan ja kuvaus unohtui. Pitää kuitenkin vakuuttaa, että kamalista kuvista huolimatta lihapullaspagetti oli mahtavaa!


LIHAPULLASPAGETTI (jättiohje, riittää kepeästi kuudelle)

500g jauhelihaa
100g murennettua vaaleaa leipää
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
50g parmesaania
50g pecorinoa
3 kananmunaa
muskottipähkinää
suolaa ja pippuria
(alkuperäisessä ohjeessa 3 rkl persiljasilppua, multa unohtui)

kastike:
3 valkosipulinkynttä
reilusti tuoretta basilikaa
oliiviöljyä reilu luraus
1kg tomaattimurskaa / kaltattuja tomaatteja
suolaa

500g täysjyväspagettia

Sekoita lihapulla-ainekset ja anna maustua viileässä ainakin tunnin ajan. Sen jälkeen pyörittele pieniä pullia (mulla tuli ½kg jauhelihasta 50 kpl). Sitruunaisella on yksityiskohtaisemmat ohjeet lihapullien tekoon. Tämän osion voi tehdä vaikka aamulla valmiiksi, jos meinaa lihapullaspagettia arkipäivälliseksi. (Ja varoitus tässä kohtaa, lihapullataikina tuoksuu jo tässä vaiheessa taivaalliselta, teki mieli syödä jo raakana ;))

Aloita kastikkeen teko kuullottamalla puolitettuja valkosipulinkynsiä öljyssä isolla pannulla (itse asiassa mulla oli kaksi pannua käytössä). Painele välillä valkosipulia kauhan kuperalla puolella, kunnes se on kullanväristä. Lisää joukkoon tomaattimurska ja suolaa ripaus, anna kiehahtaa. Asettele lihapullat varovasti kastikkeeseen (ei saa olla kylki kyljessä), anna porista liedellä puolisen tuntia. Lopuksi mausta basilikalla, sekoita joukkoon keitetty spagetti ja nauti!

lauantai 24. lokakuuta 2009

Pannukakku


Saimme perjantai-illan kunniaksi ihania pikkuvieraita ja juhlistimme tapausta olohuonediskolla ja herkkupannarilla. Pannukakku on ihanaa helppoudessaan ja varioimismahdollisuuksissaan, tällä kertaa tein munattoman vaniljaan vivahtavan pohjan. Pannarin kyytipoikana oli itsetehtyä omenakaneli- ja vadelmahilloa sekä banaanimössöä.

PANNUKAKKU

4dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
8dl maitoa
50g voita

Sekoita ainekset, anna turvota hetki, kaada pellille ja paista 225 asteessa niin, että pinta on kullankeltainen. Nauti ihanien hillojen, vaniljavaahdon tai vaikka jäätelön kanssa.

maanantai 19. lokakuuta 2009

Vihreä currykastike kanalle tai ravuille


Mulla on kamala kaukokaipuu. Olen ihan valmis lähtemään lentokentälle vetämään trolleyta, jotta tulisi edes hippusen sellainen matkatunne. Surffaan lentoja ja haaveilen Aasian auringosta, varpaiden hiekkaan hukuttamisesta, aaltoihin hyppimisestä.. Tällä pimeydellä, kylmyydellä ja syksyn sateilla lienee osuutta asiaan ;)

Koska en tähän saumaan pääse matkaan lähtemään, niin ikävää on taltutettava muilla keinoin. Kaivoin vanhan thaikkukeittokirjani esiin ja löysin iisin currykastikkeen, jota tietysti hieman sävelsin (iski laiskuus ja piti versioida lähikaupan aineksista). Hyvää, joskin aika stydiä, tästä tuli, kannattaa olla varovainen tuon currytahnan kanssa.

VIHREÄ CURRYKASTIKE KANALLE TAI RAVUILLE
2 rkl öljyä
2 rkl vihreää currytahnaa (itse laitoin vähän reilummalla kädellä ja sen maistoi ;))
450g jättiravunpyrstöjä tai ohuita kanapaloja
3-4 dl kookosmaitoa
2 rkl kalakastiketta
limemehua
½ kurkku ohuina siivuina siemenet poistettuina
kevätsipulia
10-15 basilikan lehteä

Kuumenna öljy pannussa, sekoita joukkoon currytahna, kuumenna kunnes tahna alkaa kuplia. Lisää ravut / kanat, kypsennä hetki. Kaada joukkoon kookosmaito, kiehauta hitaasti. Anna hautua 5-10 minuuttia. Sekoita joukkoon kalakastike, limemehu, kurkkusiivut ja kevätsipuli. Koristele basilikanlehdillä.

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Espanjalainen munakas

Kylmyys saa kaipaamaan tuhtia ruokaa. Espanjalainen munakas on tapaspöydän suosikkeja, tosin en ikinä onnistu tekemään sitä täysin autenttisesti. Tässä kuitenkin yksi versio, joka uppoaa niin tapaspöydän lisukkeena kuin vaikka iltapalanakin.

ESPANJALAINEN MUNAKAS

keitettyjä perunoita pieniksi kuutioiksi paloiteltuna
1-2 isoa sipulia pilkottuna
(jos haluaa lihaisan version, niin kinkkusuikaleita)
6 raakaa kananmunaa kevyesti vatkattuna
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

Paista perunoita ja sipulia (+ kinkkusuikaleita) hetki pannulla. Riko kananmunat kulhoon ja lisää suola sekä pippuri. Kaada seos pannulle perunaseoksen päälle. Sekoita kevyesti. Kypsennä miedolla lämmöllä. Paista munakas molemmilta puolilta, kumoa munakas lautasen avulla. Paista toinen puoli ja valuta tarjoilulautaselle. Munakkaan voit tarjota sekä kylmänä että lämpöisenä.

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kaalikääryleet

Minulla on jo pitkään tehnyt mieli kaalikääryleitä. Olen yrittänyt vältellä kääryleurakkaa, mutta nyt tuntuu, että kääryleet tulevat joka paikassa vastaan. Mulla ongelmana vaan on, etten ole koskaan itse tehnyt kaalikääryyleitä (mikä ei sinänsä ole ihme, sillä olen tullut kaalin ystäväksi vasta viime vuosina), vaan nauttinut aina joko ravintoloiden tai ystävien tarjoiluista.

Ennen ensimmäistä käärylekoitostani luin vinkkejä Hannan kääryleiltamista ja hain uskoa uusimmasta Kodin Kuvalehdestä, jossa kaalikääryleet oli osa Matkalla mestariksi -juttusarjaa. No en tiedä mestarista, mutta ihmeen hyvin kaalikääryleet onnistui myös ensikertalaiselta. Tosin Leon mielestä kääryleet oli kamalia, Luukas tykkäsi vain täytteestä, mutta meille aikuisille maistui koko setti perunoiden, kastikkeen ja puolukkahillon kera.

KAALIKÄÄRYLEET

iso kaali
vettä
suolaa

täyte:
½kg jauhelihaa
1dl puuroriisiä
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
1 dl ruokakermaa
½dl korppujauhoja
1tl suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
meiramia
siirappia

kastike:
paistolientä
(lihalientä tarvittaessa)
2 rkl vehnäjauhoja
mausteita tarvittaessa


Tee ensin täyte. Keitä riisi (tai ohrasuurimot) kypsiksi, kuullota sipuli pannulla, sekoita kaikki täyteainekset keskenään. Ohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.

Leikkaa kaalin kanta, keitä kaalia kokonaisena suolalla maustetussa vedessä. Anna kiehua noin 15 min. Irroita varovasti kaalista lehti kerrallaan, kuivaa lehti, ohenna tarvittaessa lehtiruotia. Laita täytettä pieni kasa (n.2rkl) keskelle lehteä, käännä pitkät sivut täytteen päälle ja rullaa kääröksi.


Nosta kääröt voideltuun uunivuokaan. Valuta kääryleille siirappia. Lisää pari voinokaretta tai valuta öljyä. Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa 1½ tuntia, kääntele välillä kahdella lusikalla ja valele keitinliemellä ja siirapilla.

Kun kääryleet näyttävät kypsiltä, kaada uunivuoan pohjalle kertynyttä paistolientä kattilaan. Lisää joukkoon tarvittaessa lihalientä. Sekoita joukkoon pari ruokalusikallista vehnäjauhoja, anna porista hetki miedolla lämmöllä, mausta kastike tarvittaessa.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Ruokakuvauksissa

Minua pyydettiin poikien kanssa laittamaan ruokaa Meidän Perhe -lehden juttuun. Muutama kuukausi sitten meillä olikin ruokakuvaukset ja voi itku miten kauniita kuvia Lukumaan Jaakko sai loihdittua siitä hösellyksestä. Tässä muutamia otoksia, lisää löytyy tänään ilmestyneestä Meidän Perheestä.


Kuten kuvista näkyy, ruokalista oli Aasiaan suuntaava, tein alla olevaa inkiväärikalaa, lihapullakeittoa ja cashewpäkinäkanaa. Lisäksi Luukas teki jälkkäriksi ihanan smoothien, kuva ja resepti alimpana.


sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Lihamureke


Syysmyrsky, sateet ja kylmyys vaatii seurakseen kunnon tuhtia ruokaa. Tänään uunissa kypsyikin kasariherkku lihamureke, joka sai seurakseen perunamuussia ja tomaatti-mozzarellasalaattia. Mureke on näitä mun "ei tullutkaan takkia, tulikin liivi"-reseptejä, siitä tulee liki joka kerta erilaista. Tällä kerralla mureketta maustoi oregano ja *yllätys, yllätys* vuohenjuusto ;)

LIHAMUREKE

korppujauhoja
pussi sipulikeittoa
2-3 kananmunaa
tilkka vettä
maustepippuria
valkopippuria
paprikajauhetta
oreganoa
800g vähärasvaista jauhelihaa
vuohenjuustoa

Anna korppujauhon, sipulikeiton, kananmunien ja vesitilkan turvota hetki kulhossa. Lisää sekaan huoneenlämpöinen jauheliha, sekoita huolella. Ota 3/4 jauhelihasta, muotoile murekkeen pohjaosa reunoineen. Pilko vuohenjuusto murekkeen päälle ja tee lopusta mureketaikinasta kansi. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...