sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Keftedes (lammasjauhelihavartaat), tsatsiki ja fetakuskus


Hehkutinkin jo aiemmin uusimman Glorian Ruoka&Viinin lihapullareseptejä. Testaamani kanapullareseptin lisäksi kreikkalaiset keftedekset houkuteli, varsinkin kun en ole aiemmin lammasta laittanut. Sain ihanalta työkaveriltani kokeiltavaksi luomulammasjauhelihaa ja tänään teinkin kreikkalaisia vartaita, tosin hieman GR&V:n ohjetta soveltaen. Vartaiden lisukkeeksi feta-kuskussalaattia (ohjeen löysin Kiloklubista, taas vähän omaa sovellusta), tsatsikia ja hyvää leipää. Täydellinen sunnuntaiateria!

KEFTEDES (LAMMASJAUHELIHAVARTAAT)

½kg lampaan jauhelihaa
sipuli
1dl korppujauhoja
1dl maitoa
1 kananmuna
hienonnettua timjamia
hienonnettua persiljaa
hienonnettua oreganoa
minttua
sitruunamehua
valkosipulia
mustapippuria
suolaa

Sekoita korppujauho ja maito, anna vetäytyä viitisen minuuttia. Lisää muut ainekset, sekoita. Tee jauhelitaikinasta vartaita, grillaa kypsiksi ja nauti.

TSATSIKI

kreikkalaista jugurttia
raastettua kurkkua
valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Raasta kurkku, valuta ylimääräinen neste pois ja sekoita jugurttiin. Mausta puristetuilla valkosipulin kynsillä, öljyllä, suolalla ja pippurilla.

FETA-KUSKUSSALAATTI

2 dl kuskusia
1/3 kasvisliemikuutio
2 dl kiehuvaa vettä
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria
fetaa
kurkkua
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa

Mittaa kuskus kulhoon ja murskaa sekaan kasvisliemikuutiopala. Kaada päälle kiehuva vesi, sekoita ja anna vetäytyä kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita kuskusin joukkoon öljy, sitruunamehu ja pippuri. Pilko kasvikset ja feta ja lisää kuskusin joukkoon. Revi vielä sekaan tuoretta basilikaa.

maanantai 21. syyskuuta 2009

Sitruunainen kanapullapasta


Mulla jäi jotenkin himo viimeksi postaamani thaikku kanapullakeiton makuun, joten nyt piti kokeilla samaiset pullat pastan kanssa. Tämäkin yhdistelmä toimi, tosin kastike olisi kaivannut pientä viilausta. Hyvää oli silti, himo kanapulliin jäi tosin edelleen ;) Maun lisäksi eniten olen innoissani tuosta lihapullien pikaisesta ja kepeästä valmistumisesta, toi keittopuuha on jotenkin hauskaa. Onneksi huomiseksi on luvassa luomulammasjauhelihalähetys, pian siis kokkaillaan lammaspullia ja souvlakia.

SITRUUNAINEN KANAPULLAPASTA

lihapullat:
500g broilerin jauhelihaa
kevätsipulia / sipulia
1 sitruunan kuori raastettuna
pala inkivääriä raastettuna
chiliä (käytin Chili Explotionia)
mustapippuria
suolaa

kastike:
sipulia
kermaa
raastettua sitruunankuorta
sitruunamehua
chiliä
suolaa
sokeria

Pyörittele pieniä pullia ja keitä ne kypsiksi (3-5min) kanaliemessä. Kuullota sipuli, kaada kerma pannulle ja mausta. Kaada kypsät lihapullat joukkoon, anna maustua hetki, tarjoile pastan ja tuoreen parmesanraasteen kera.

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Thaimaalainen kanalihapullakeitto


Uudessa Glorian Ruoka&Viinissä oli erilaisia lihapullaohjeita ympäri maailman. Mä innostuin heti thaimaalaisesta lihapullakeitosta, mutta jouduin soveltamaan ohjetta, kun kotona ei ollut sitruunaruohoa eikä kanafondia. Keitosta tuli huippuhyvää, tyyli ja maku oli luokkaa Tom Kha Kai meets Bo Vien. Lihapullat erityisesti oli suussa sulavia, visioin jo niiden yhdistämistä kermaisen sitruunakastikkeen ja pastan kanssa.


THAIMAALAINEN KANALIHAPULLAKEITTO

lihapullat:
500g broilerin jauhelihaa
kevätsipulia / sipulia
1 sitruunan kuori raastettuna
pala inkivääriä raastettuna
chiliä (käytin Chili Explotionia)
mustapippuria
suolaa

liemi:
5-6dl vettä
kanaliemikuutio
tom kha kai -maustetahnaa
1 limen kuori raastettuna
inkivääriä suikaleina
100g siitakesieniä
1prk kookosmaitoa
3rkl kalakastiketta
limemehua

Sekoita lihapulla-ainekset ja pyörittele pieniä pullia. Keitä vesi ja kanaliemikuutio, lisää sekaan maustetahna, limenkuoriraaste ja inkiväärisuikaleet. Anna kiehua hetken. Laita lihapullat liemeen ja kypsennä 3-5 minuuttia. Kaada sekaan kookosmaito, sienet ja mausta kalakastikkeella ja limemehulla. Anna porista hetki liedellä. Tarjoa jasmiiniriisin kera.

maanantai 14. syyskuuta 2009

Nälkäpäivä

Punaisen Ristin Nälkäpäivä näkyy ja kuuluu. Tällä viikolla ei voi olla törmäämättä keräyslippaiden kanssa kiertäviin vapaaehtoisiin, erilaisiin tempauksiin ja tapahtumiin. Nälkäpäivän porukoissa työskentelevä tuttuni vinkkasi Nälkäpäivän sivuista ja sieltä löytyvistä resepteistä.

Nämä reseptit on Punaisen Ristin emännän käsialaa, ja niissä ideana on tehdä edullista ruokaa niistä aineksista, joita avustuspaketeissa luultavasti olisi, jos Suomeen annettaisiin ruoka-apua. Niinpä tarkoitus olisikin tällä viikolla viettää nälkäpäivää testaamalla jotain näistä resepteistä. Tai sitten tehdä oma nälkäpäivän versio jostain tutusta ruuasta. Miten muut, onko ideoita Nälkäpäivän viettoon?

sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Lasagne

Olen huomannut, että mulla on aika paljon aukkoja ns. perusruokien suhteen. On liuta normiruokia, mitä en ole koskaan tehnyt, näistä yksi on lasagne. Ystäväni Linda (juuri se samainen fajitas-mestari, jonka olen aiemminkin maininnut) tekee superhyvää lasagnea, josta meidän pojat jaksavat haaveilla. Nyt päätinkin itse tehdä elämäni ensimmäistä kertaa lasagnea, Lindan ohjetta muistellen. Ihan yhtä hyvää ei tullut (muistin Lindan juustokastikkeen salaisuuden, koskenlaskija-juuston, vasta siinä vaiheessa, kun lasagne paistui uunissa), mutta hyvin kelpasi ja tulee varmasti tehtyä uudestaankin.

LASAGNE

jauhelihakastike:
400-500g kevyt jauhelihaa
2 sipulia
500g tomaattimurskaa
vettä
oreganoa
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta

juustokastike:
½ dl margariinia
1dl vehnäjauhoja
1l maitoa
200g juustoraastetta
( 1pkt koskenlaskijajuustoa)
timjamia
jauhettua muskottipähkinää

lasagnelevyjä (itse testasin pinaattilasagnelevyt)

Kuullota sipulit ja paista jauheliha. Lisää sekaan tomaattimurska, mausteet ja vesi, anna porista n. 20 min. Kuumenna juokseva margariini, sekoita joukkoon jauhot ja lisää puolet maidosta. Anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää loput maidosta, mausteet ja juustoraaste. Asettele kerroksittain jauhelihakastiketta, lasagnelevyjä ja juustokastiketta niin, että pinnalle jää juustokastike. Ripottele pinnalle juustoraaste, paista 200 asteessa vajaa tunti, anna vetäytyä 10 minuuttia.

sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Omenahillo

Syksyn sateet ja tuulet ovat pudottaneet puusta mahtavan sadon. Nyt onkin siis hyvä aika käynnistää joka syksyinen hillosirkus ja täyttää koti ihanalla omenan tuoksulla. Toki omenoista tulee tehtyä paljon muutakin (piirakkaa, paistosta, uuniherkkua,..), mutta hillo on aina ollut ykkösherkkua. Sitä voi varioida ja maustaa mielen mukaan, tällä kertaa liedellä porisi perushilloa ja kanelilla maustettua.

OMENAHILLO

omenoita
½ kg hillosokeria
vettä
mausteita

Kuori ja lohko omenat. Laita kattilaan ja lisää tilkka vettä pohjalle. Anna porista niin, että omenat ovat pehmeitä. Soseuta ja lisää hillosokeria. Mausta hillo halutessa esim. kanelilla, mintulla, limellä tai sitruunalla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...