perjantai 24. huhtikuuta 2009

Bataattikeitto

Olen ihastunut bataattiin ja keksin sille koko ajan uusia käyttötapoja. Tällä kertaa tein bataatista klassisen sosekeiton, joka pohjautuu ystäväni Auran ihanaan porkkanakeittoon. Tätä superhelppoa keittoa voi versioida mielensä mukaan, parhaiten mielestäni toimii bataatti-lime tai porkkana-sitruuna-yhdistelmä.

BATAATTIKEITTO
bataatteja
sipulia
kasvisliemikuutio
pieni pala inkivääriä
(kookosmaitoa)
limemehua
mustapippuria

Kuullota sipuli kattilassa. Lisää bataatit, kasvisliemikuutio ja vettä niin, että bataatin palat peittyvät. Keitä bataatit kypsiksi. Kaada suurin osa keitinliemestä (ota talteen, jos et käytä kookosmaitoa). Pilko inkivääri sekaan ja soseuta. Lisää kookosmaito / keitinliemi sekaan pikku hiljaa samalla soseuttaen. Mausta lopuksi limemehulla ja ripauksella mustapippuria.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Halloumisalaatti

Talven palelemisen ja kuumien patojen jälkeen on aika siirtyä auringon paisteeseen ja kevyempiin herkkuihin. Ystäväni Satu tarjosi minulle kerran herkullista halloumisalaattia, jota olen vuosien saatossa versioinut lähinnä mitä kaapista löytyy -tyylillä. Tällä kertaa tuli hyvin simppeli versio, oli kamala hoppu eikä kaapissakaan oikein ollut mitään. Mutta maku ei käsinyt, päin vastoin, tämä on yksinkertaisuudessaan huippuhyvää.

HALLOUMISALAATTI

erilaisia salaatteja
rucolaa
basilikaa
retiisejä
kevyt halloumia
paahdettua sipulia
sitruunamehua

Revi salaatit ja yrtit, leikkaa retiisit. Paista paloiteltu halloumi pannulla, nosta juuston palat salaatin päälle. Ripottele pinnalle paahdettua sipulia, mausta sitruunamehulla. Nauti!

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Omenakanelimuffinit


Pojat halusivat leipoa ja kokeilla lahjaksi saatua pääkallomuffinivuokaa. Toivelistalla oli suklaamuffinit, mutta itselläni suklaa pursuaa korvista, joten käännytin pojat omenakanelimuffinien kannalle. (Ja huom. kielipoliisin sanavalinta, puhutaan siis muffineista, ei muffinseista). Ohjeen versioin monista eri muffiniohjeista, lennosta keksin tunkea vielä Kunto Nalle -kaurapuurohiutaleitakin joukkoon. Noissa perusmuffineissa taikinaa olisi saanut olla vähän enemmän, jotta olisi riittänyt kunnon kanneksi hillosydämen päälle. Pääkallomuffineissa sekoitin hillon taikinan joukkoon, toimi minusta tuota hillosydäntä paremmin. Ensi kerralla sekaan voisi murustella hiukan tummaa suklaata tai vaikkapa pähkinää. Mutta hyvää siis tuli näinkin, etenkin kun käytin omatekoista, paljon sattumia sisältävää omenahilloa. Nam!


OMENAKANELIMUFFINIT

3 munaa
2 dl sokeria
3 tl kanelia
1½-2 dl maitoa
90 g voita sulatettuna
4½-5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
kaurahiutaleita ja vehnäleseitä
omenasosetta

Vaahdota munat ja sokeri suhteellisen kovaksi vaahdoksi. (Mulla muistuu aina köksän tunnin opit mieleen, vaahdon valmius tuli testata kääntämällä kulho pään päällä ylösalaisin. Jos vaahto valui päähän, se ei ollut valmista.) Lisää maito ja sula voi muna-sokeri vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan.Sekoita tasaiseksi. Nosta ensin muffinssivuokaan taikinaa ja lisää nokare omenasosetta ja nosta päälle toinen kerros taikinaa. Tai vaihtoehtoisesti voit sekoittaa hillon suoraan taikinan joukkoon ja annostella taikinan muffinivuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15- 20 minuuttia. Tämä taikinamäärä riitti hintsusti neljään isoon pääkallomuffiniin ja 12 muffivuoan muffiniin.

lauantai 18. huhtikuuta 2009

Lohivuohenjuustopasta


Jyrki Sukula on joskus sanonut, että kala on parasta pikaruokaa. Se on täysin totta, varsinkin kun yhdistää kalan toiseen nopeaan eli pastaan. Tämänkin ruuan valmistamisessa meni noin 15 minuuttia.

Idea kastikkeeseen lähti tortillavuoassakin käytetystä tomaattivuohenjuustoruokakermasta (huh, mikä sana..), kuten aiemminkin olen postannut, lohen ja vuohenjuuston yhdistelmä on loistava.

LOHIVUOHENJUUSTOPASTA

lohta
punasipulia
tomaattivuohenjuustoruokakermaa
kalaliemikuutio
kirsikkatomaatteja
vuohenjuustoa
mustapippuria
suolaa
tricolori-kasvisspaghettia

Paista lohi ja sipulit, kaada sekaan ruokakerma ja paloiteltu kalaliemikuutio. Pilko kirsikkatomaatit ja vuohenjuusto, sekoita ne kastikkeen joukkoon. Kaada valmis kastike aldenten spaghetin päälle, raasta pinnalle parmesania ja nauti.

sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Tandoorikanapitaa ja kuskusia


Tehokas sunnuntai. On organisoitu kuopus virpomaan, otettu vastaan virpojia, kuskattu esikoinen sirkustreeneihin, pyykätty, podettu flunssaa, mankeloitu ja mikä nolointa, otettu jouluvalot pois kuistilta (eivät ne sentään enää palaneet, mutta roikkuivat siellä katossa kuitenkin). Koska ohjelmaa oli ihan riittämiin, ruokapuoli piti hoitaa vähän vasemmalla kädellä. Niinpä aamulla nakkasin kanapalat marinoitumaan ja iltapäivällä nautittiin herkulliset kanapitat täysjyväkuskusin kera. Kuvassa kuskus on vielä erikseen, mutta lopulta kaikki päädyimme lusikoimaan sen pitan sisään, niin maistui paremmalta. Ja käytin tosiaan kaupan valmiita pitaleipiä, vaikka helposti niitä itsekin leipoisi, nyt vaan tässä kiireessä ja flunssassa oli pakko oikaista.

TANDOORIKANAPITA

pitaleipiä
broileria
Nomun tandoorimaustetta
maustamatonta jugurttia
sitruunamehua
salaattia
tomaattia
kurkkua
paprikaa

Tee tandoorimausteesta, muutamasta ruokalusikallisesta rasvatonta maustamatonta jugurttia ja sitruunamehusta marinadi, jossa marinoit kanapaloja muutaman tunnin. (Yksi versio tandoorikanasta löytyy täältä, nyt puuttui inkivääri, mutta tääkin versio toimi.) Paista kanapalat pannulla.

JUGURTTIKASTIKE

2 dl bulgarian jugurttia
1-2 rkl majoneesia
makeaa chilikastiketta
curryjauhetta
paprikajauhetta
sitruunamehua

Sekoita kaikki ainekset, anna maustua hetki. Kokoa pitaleipä valituista täytteistä, mausta jugurttikastikkeella.

lauantai 4. huhtikuuta 2009

Hampurilaisia



Juhlien jälkeinen päivä on omiaan hampurilaisherkutteluun. Tässä nopea hampurilaisohje, versioida voi mielen mukaan. Pihveihin hain ideaa Käpykakku selän alla -blogin hampurilaispihveistä, kastiketta en oikein löytänyt mistään, joten sotkin vain majoa ja paprikajauhetta (ei sellaista meiran mautonta, vaan maustekaupan herkkua). Hyvää tuli ja ateria toimi täydellisesti rankan viikon (ja juhlien jälkeisen olotilan ) paikkaamiseen.


HAMPURILAISET

paistijauhelihaa
keltuainen
mustapippuria
paprikajauhetta
suolaa
worcestershire-kastiketta
cheddar-juustoa
tomaattia
jääsalaattia
suolakurkkua
majoneesia
paprikajauhetta
hampurilaissämpylöitä

Sekoita pihvitaikina jauhelihasta, keltuaisesta ja mausteista. Paista pihvit pannulla keskilämmössä, käytä sämpylät uunissa ja kokoa hampurilaiset. Tällä kertaa kastikkeena paprikamajoneesi. Nam!

torstai 2. huhtikuuta 2009

Luukaksen marjakeitto


Pakastin pullistelee herukoita ja mansikoita, onneksi Luukas keksi tehdä marjakeittoa. Perunajauhokiisseli teki vaikutuksen tokaluokkalaiseen, heti ryhdyttiin miettimään mitä kaikkea limahyytelölöllöstä saisikaan aikaan...

LUUKAKSEN MARJAKEITTO

5 dl vettä
3/4dl sokeria
2½ rkl perunajauhoja

1l pakastemansikoita

Sekoita sokeri ja perunajauhot kylmään veteen. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Kippaa jäiset mansikat sekaan, sekoittele hetki ja kaada tarjoiluastiaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...