tiistai 23. joulukuuta 2008

Kalkkunarulla korvaa kinkun

Jouluvalmistelut alkavat viimein olla loppusuoralla. Eilen leivottiin viimeinen erä pipareita, tänään vuorossa on bataattilaatikoiden ja kalkkunarullan paistoa. Kinkkua tosiaan löytyy tänä vuonna joulupöydästä vain muutaman irtosiivun verran, sillä löysin Maku-sivuilta herkulliselta kuulostavan kalkkunarullan reseptin. Kalkkunan kanssa pöytään pääsevät kalat (graavia ja savukalaa), porkkanalaatikko, bataattilaatikko, lanttulaatikko, basilikarisotto sekä salaatit. Kahvin ja glögin kanssa tarjolla on klassisesti pipareita, torttuja ja konvehteja, illan tunteina herkutellaan viinillä ja juustoilla.


KALKKUNARULLA PARMESAANIKUORRUTUKSELLA

6 annosta

2 l vettä
1 (noin 1 kg) kalkkunafileerulla
Kuorrutus
3 rkl sinappia
1 dl parmesaanijuustoraastetta

Kiehauta vesi kattilassa ja nosta kalkkuna kattilaan vakuumipakkauksessaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 65– 70 °C. Poista pakkaus ja anna rullan jäähtyä hetki. Sivele sinappi ja ripottele parmesaaniraaste kalkkunan pintaan. Kuorruta uunissa 250 asteessa 5–10 minuutin ajan. Leikkaa kalkkunarulla viipaleiksi. Tarjoa basilikarisoton ja höyrytettyjen kasvisten kanssa. Voit keittää kalkkunan edellisenä päivänä ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.


BASILIKARISOTTO

noin 6 annosta

7–9 dl kanalientä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1–2 ruukkua basilikaa
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
1/2 tl mustapippuria

Kuumenna kanaliemi kattilassa. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua laakeassa paistokasarissa rasvassa. Lisää riisit kasariin ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää viini. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää pari desiä kuumaa kanalientä. Sekoittele. Lisää lientä pikkuhiljaa kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta vielä napakkaa pureskeltaessa. Soseuta basilikanlehdet sauvasekoittimella. Lisää joukkoon öljy ja suola. Sekoita basilikaöljy ja parmesaanijuusto risoton joukkoon. Mausta pippurilla. Koristele risotto basilikanlehdillä. Tarjoa sellaisenaan tai kuorrutetun kalkkunarullan kanssa.


Herkullista Joulunaikaa kaikille!

sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Suloinen suppilovahverorisotto-joulutervehdys



Kolme yötä jouluun on... Hurjaa, miten nopeasti aika taas menee, tuntuu, että kaikki jouluvalmistelut on vielä ihan vaiheessa. Sain kortitkin askarreltua vasta viimeisenä mahdollisena päivänä ja nyt jännitetään ehtiikö posti perille. Puuttuvat lahjat olen hankkinut parin viime päivän aikana, tosin suurin osa löytyi jo valmiiksi lahjakätköstäni, johon vuoden mittaan keräilen kaikenlaista lahjaksi sopivaa. Päiväkodintädeille, opettajille ja muutamille ystäville ja naapureille tein täksi jouluksi sienipurkit, eli kuivasin suppiksia jo syksyllä ja nyt pakkasin ne lasipurkkeihin Soppakellarista löytyneen suppisrisottoreseptin kanssa.

Suppilovahverorisottoa Jamien tapaan

noin 7 desilitraa nestettä (kana tai kasvislientä ja valkoviiniä)
oliiviöljyä
2 sipulia tai 3 salottisipulia pieneksi silputtuna
2 kynttä valkosipulia hyvin hienonnettuna
400g risottoriisiä
3 dl valkoviiniä
70g voita
85-100g vastaraastettua parmesaania
suolaa ja pippuria
muutama desi pakastettuja suppilovahveroita

Lämmitä iso kasari tai pata, paista miedolla lämmöllä oliiviöljyssä sipulia kolmisen minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia muutama minuutti, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää kasariin riisi ja nosta lämpöä. Pidä riisi koko ajan liikkeessä ja kääntele sitä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi muuttuu muutaman minuutin kuluttua läpinäkyväksi. Lisää joukkoon ensin loraus viiniä koko ajan hämmentäen. Kun alkoholi on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä. Lisää joukkoon puolet sienistä. Laske lämpöä tarvittaessa niin, että liemi ei kiehu liiaksi. Lisää nestettä (viiniä ja lientä) kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen ja anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin pureskeltaessa vielä napakkaa. Nosta kasari liedeltä, mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää joukkoon loput sienet, voi sekä parmesaaniraaste varovasti sekoittaen. Nauti risotto mahdollisimman pian, jolloin se on koostumukseltaan miellyttävän kosteaa.

tiistai 16. joulukuuta 2008

Jouluvalmistelut alkaa bataattilaatikolla

Heti alkuun täytyy tunnustaa, etten ole jouluruokien ystävä. Itse asiassa aiemmat joulut ovat kuluneet porkkanalaatikon ja juustopöydän antimilla, toki konvehteja välissä napsien. Siksipä olenkin viime vuosina yrittänyt ujuttaa suvun joulupöytään jotain omaakin suuhuni sopivaa. Bataattilaatikko oli viime joulun hitti, ja siitä alkaa tämänkin joulun valmistelut.

BATAATTILAATIKKO

1 kg bataatteja
1 sipuli
3 perunaa
1½ rkl tuoretta inkivääriä
1 kasvisliemikuutio
1l vettä
3 keltuaista
2 dl kuohukermaa
2 rkl korppujauhoja
25g voita tai margariinia
3/4dl siirappia
1tl suolaa
½tl mustapippuria

päälle
korppujauhoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja kuutioi bataatit, sipuli ja perunat. Kuori ja raasta inkivääri. Keitä kasvikset ja inkivääri kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä kypsäksi. Säästä keitinvedestä 1dl, kaada loput pois. Soseuta kasvikset ja jäähdytä sose. Sekoita keltuaiset ja kerma keskenään, turvota korppujauhoja keltuais-kerma seoksessa muutama minuutti. Kaada seos kasvissoseen joukkoon. Sulata voi ja lisää massaan. Lisää myös siirappi, mausteet ja keitinliemi, sekoita. Kaada seos uunivuokaan, ripottele korppujauhoja pinnalle ja paista noin 1½ tuntia. Nauti.

sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Pikkuherkkuja

Olen viime aikoina kääntynyt enemmän ja enemmän tapas- ja mezetarjoilujen ystäväksi. Kun kokoaa pöydän täyteen pieniä herkkuja, löytyy aina kaikille syöjille jotain. Pikkuherkut on myös nopea usein myös nopeita valmistaa. Tänään lounaspöytämme koostuu savukalasta, vihreästä salaatista, marinoidusta fetasta, kapriksista, oliiveista, lohkoperunoista, tonnikalatahnasta, marinoiduista pavuista sekä espanjalaisesta munakkaasta.

TONNIKALATAHNA

maustamatonta paksua jugurttia (yleensä käytän turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia)
vaalea tonnikalaa
pieniä kapriksia
keitettyä kananmunaa
limesuolaa
pippuria

Pilko kananmunat pieniksi, sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua hetki. Toimii hyvin esim. salaatin päällä tai tapaspöydän lisäkkeenä.





ESPANJALAINEN MUNAKAS

keitettyjä perunoita pieniksi kuutioiksi paloiteltuna
1-2 isoa sipulia pilkottuna
kinkkusuikaleita
6 raakaa kananmunaa kevyesti vatkattuna
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

Paista perunoita, sipulia ja kinkkusuikaleita hetki pannulla. Riko kananmunat kulhoon ja lisää suola sekä pippuri. Kaada seos pannulle perunaseoksen päälle. Sekoita kevyesti. Kypsennä miedolla lämmöllä. Paista munakas molemmilta puolilta, kumoa munakas lautasen avulla. Paista toinen puoli ja valuta tarjoilulautaselle. Munakkaan voit tarjota sekä kylmänä että lämpöisenä.

MARINOIDUT PAVUT

tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tl jeeraaa
1 tl kanelia
cayennepippuria
½-1 dl tuoretta korianteria

Kaada pavut kastikkeineen kattilaan, lisää mausteet ja keitä hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää silputtu korianteri ja sekoita. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

tiistai 9. joulukuuta 2008

Ihana porkkanalettu-yllätys

Mies osaa yllättää. Varsinkin jos saa ohjeet kuinka yllättää. Sekä suullisesti että kirjallisesti. Ihana yllätys silti. Nimittäin mies teki tänään töiden jälkeen vinon pinon porkkanalettuja. Minä ja esikoinen tuhottiin valtaosa, kuopuksen mielestä einesversiot ovat parempia. Lettujen kupeeseen sopii loistavasti esim. tartar-kastike.


MIEHEN MAINIOT PORKKANALETUT

5 dl porkkanaraastetta
1 dl korppujauhoja
3/4dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl sokeria
valkopippuria

Eroita keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaisten joukkoon kaikki muut aineet valkuaista lukuunottamatta. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. ja yhdistä muihin aineisiin. Paista pikkulettupannulla.

maanantai 8. joulukuuta 2008

Porkkanabataattikeitto

Lisää arkisia pelastuksia maanantain ratoksi, tällä kertaa vuorossa ihanan pehmeä porkkanabataattikeitto, jonka ainekset usein löytyy kaapista. Reseptin alkuperä on mulle hieman hämärä, yhden version tästä keitosta olen nauttinut ystäväni Auran luona kirpeänä talvipäivänä, kiitos ja kunnia ainakin siis Auralle.

PORKKANA-/BATAATTIKEITTO

porkkanoita tai bataattia tai molempia
sipulia
kasvisliemi
inkivääriä
halutessa myös kookosmaitoa
sitruuna / lime
korianteria jos löytyy

Kuullota sipuli kattilassa, lisää sekaan porkkana/bataatti pieninä paloina. Kaada kattilaan vettä niin, että juurekset peittyvät, lisää kasvisliemi ja anna porista liedellä kunnes juurekset kypsyvät. Lisää inkivääri. Kaada noin puolet nesteestä kuppiin, soseuta sauvasekoittimella huolella (mikään ei ole kamalampaa kuin karkea ja kökköinen sosekeitto)ja lisää nestettä (joko keitinlientä tai kookosmaitoa) tarvittaessa. Kaada sekaan myös sitruunan (sopii paremmin porkkanan kanssa)/limen (tämä taas bataatin kanssa) mehu, ripsuta pinnalle tuoretta korianteria. Nauti.

Keitto on hyvää vain porkkanoista tai pelkistä bataateista, mutta sen voi tehdä myös sekoituksena, molemmista. Halutessa voi lisätä myös esim. palsternakkaa. Hyvää, helppoa ja nopeaa, täydellistä arkiruokaa.

sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Tortellinit tomaattikastikkeessa

Istun sunnuntai-iltana aikatauluttamassa ensi viikkoa ja samalla mietin tulevaa ruokaviikkoa. Vaikka rakastankin ruuanlaittoa, ei siihen arjessa yleensä oikein ole aikaa. Tai mahdollisuutta. Siksi on pakko olla arjen pelastajia, niitä selkärangasta tulevia reseptejä, jonka ainekset löytyy kaapista tai ainakin lähikaupasta. Yksi näistä, lasten ja itse asiassa aika monen muunkin suosikki on tortellinit tomaattikastikkeessa.

TORTELLINIT TOMAATTIKASTIKKEESSA

pss kuivatortellineja (se alepan halpismerkin juustotortellini on hyvä)
sipulia
1-1½ ruokakermaa
tomaattipyrettä
suolaa, sokeria, pippuria

Keitä tortellinit ohjeen mukaan. Paista pannulla sipulia, lisää sekaan pyre ja kerma, anna porista hetki ja mausta. Sekoita paksu kastike tortellinien sekaan, raasta pinnalle parmesania (sitäkin saa lähialepasta, jos kaapista ei löydy). Näin yksinkertaiseksi käsittämättömän hyvää.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...